Publicaties archief

2022

 

Werken in de financiële sector

Febelfin governance

Deze brochure is een leidraad om meer te weten over het DNA van Febelfin. Wat is de missie en zijn de waarden, kerntaken en strategische doelstellingen van Febelfin. Verder vind jein deze brochure meer informatie over de samenstelling en de rol van de verschillende bestuursorganen.

 

Bank & Maatschappij

FAQ: Basisbankdienst voor asielzoekers en vluchtelingen

Iedereen heeft recht op een basisbankdienst. Febelfin heeft, in overleg met haar leden, de toezichthouder en het Agentschap Integratie en Inburgering, een lijst van FAQ opgesteld die een leidraad biedt bij het aanbod van de basisbankdienst aan vluchtelingen en asielzoekers.

 

Sparen en beleggen

Standpunt van Febelfin: raadpleging over herziening richtlijnen MIFID II POG

Standpunt van Febelfin met betrekking tot de raadpleging over de herziening van de richtlijnen MIFID II POG 

 

Toezicht & beleid

Position paper: Consumer Credit Directive Review & draft Imco

In 2021 publiceerde de Commissie een voorstel ter herziening van de huidige Consumer Credit Directive (CCD). Deze richtlijn harmoniseert de Europese regels rond consumentenkredieten, dit zijn leningen voor de aankoop van consumptiegoederen en diensten. Febelfin is voorstander van een richtlijn die consumenten in de mogelijkheid plaatst om weloverwogen financiële keuzes te maken, maar hen tegelijk toelaat hun projecten te realiseren.

 

Toezicht & beleid

Position: European Banking Package

In deze positiedocumenten licht Febelfin zijn standpunten toe in het kader van het Banking Package. Met het Banking Package tracht de Europese Commissie de Bazel III regels te implementeren op Europees niveau. Binnen dit pakket worden de regels rond kapitaalvereisten herzien.

 

Toezicht & beleid

Position: Interest Rate Risks for the Banking Book (IRRBB) en CSRBB Credit Spread Risk in the Banking Book (CSRBB)

In de werkzaamheden van de European Banking Authority omtrent renterisico's voor de bankportefeuille (IRRBB) en kredietspreidingsrisico uit activiteiten buiten de handelsportefeuille (CSRBB), wordt dieper ingegaan op de technische aspecten van het beheer van/het toezicht op renterisico.

 

Toezicht & beleid

Position: AML Package

In Juli 2021 publiceerde de Commissie het AML Package. Dit pakket moet dienen om de regels rond bestrijding van witwassen van geld en terrorismefinanciering te versterken (AML/CFT rules genoemd: Anti-money laundering/ countering the financing of terrorism). Febelfin is van mening dat het van essentieel belang is om een ​​pragmatische aanpak te ontwikkelen op basis van een effectieve uitwisseling van informatie om de risico's van witwassen te beperken en financiële criminaliteit op te sporen.

 

Werken in de financiële sector

Febelfin Connect 2022 ‑ Speech Johan Thijs

Speech van Febelfin voorzitter Johan Thijs tijdens het jaarlijks netwerkevent 'Febelfin Connect'.

 

Digitalisering & innovatie

Digital Finance Summit - Speech Karel Baert

CEO Karel Baert sprak op de 7e editie van the DFS 2022 van Fintech Belgium. Het thema? Bouncing Back.

 

Duurzaam bankieren

Febelfin CEO Karel Baert speaks about ESG at SSM Roundtable

Tijdens de 15de Europese SSM Roundtable rond het thema "Banking in the New Normal and Challenges ahead", georganiseerd door het International Bankers Forum in samenwerking met de Nationale Bank van België, sprak Febelfin-CEO Karel Baert over het belang van ESG.

 

Toezicht & beleid

Position: De 'European Digital Identity'

In 2021 kwam de commissie met een voorstel voor een Europese digitale identiteit. Binnen dit voorgestelde framework wordt de grondslag gelegd voor een systeem waar burgers en bedrijven gebruik van kunnen maken in de hele EU. De financiële sector pleit voor een veilig platform dat breed gebruikt kan worden.

 

Financiering v/d economie

Energiecrisis: leaflet voor ondernemingen

Om ondernemingen wegwijs te maken in de oplossingen op maat bij financiële problemen, heeft Febelfin de leaflet “Praat met je bankier voor het te laat is” opgemaakt.

 

Toezicht & beleid

Position: herziening PSD 2

PSD2 (Payment Services Directive II) regelt sinds 2019 het betaalverkeer van consumenten en bedrijven in de EU. Deze richtlijn zorgde voor een betere bescherming van betalingsverkeer. Deze richtlijn wordt nu herzien. Lees onze standpunten.

 

Financiering v/d economie

Energiecrisis: leaflet voor particulieren

Particulieren die financieel worden getroffen door de energiecrisis en aan de toekenningsvoorwaarden voldoen, kunnen betalingsuitstel van hun woonkrediet vragen. Febelfin maakte een handige brochure waar alle mogelijkheden voor particulieren om hun maandlast te verlichten worden opgesomd.

 

Toezicht & beleid

Position: IBAN-naamscontrole wetsvoorstel

In dit document kan je het standpunt van Febelfin over de implementatie van de IBAN-naamcontrole in de strijd tegen (factuur)fraude terugvinden.

 

Duurzaam bankieren

Leaflet: Hoe ESG-rapportering het verschil kan maken voor uw onderneming

Steeds meer bedrijven gebruiken duurzaamheids- of ESG-pijlers om te rapporteren. Maar hoe zet je deze vernieuwing in gang in jouw onderneming? En hoe meet en beheer je de overgang naar meer duurzaamheid? Febelfin maakte een handige leaflet voor jou als ondernemer met de belangrijkste principes van ESG-rapportering en waarin ook de voordelen en enkele voorbeelden van ESG-rapportering op een rijtje worden gezet.

 

Duurzaam bankieren

MiFID/IDD: Waarom worden mijn duurzaamsheidsvoorkeuren gevraagd?

Beleg je of wil je dat gaan doen? Of wordt je vermogen beheerd? Sinds augustus 2022 is jouw bank, verzekeraar of tussenpersoon verplicht om ook naar je duurzaamheidsvoorkeuren te vragen. Het is een essentieel onderdeel bij het opmaken van jouw spaar- of beleggingsprofiel, dat rekening houdt met jouw specifieke noden en verwachtingen.

 

Digitalisering & innovatie

Universele bankdienst overzichtlijst tarieven

Het tarief van de UBD verschilt van bank tot bank, afhankelijk van het aantal en de aard van de diensten opgenomen in het pakket. Het overzicht van de tarieven per bank en eventuele bijkomende kosten, vind je in deze lijst.

 

Bank & Maatschappij

Oekraïene: leaflet basisbankdienst

Ben je recent vanuit Oekraïne aangekomen in België? Dan moet je je op korte tijd helemaal organiseren in een totaal nieuwe omgeving. Dat is verre van evident. Daarom bieden de Belgische banken een basisbankdienst aan, waarmee je voor een beperkt bedrag een basisbankrekening kan openen. Zo kan je diverse bankverrichtingen uitvoeren. Wat dit allemaal inhoudt, lees je in de brochure.

 

Digitalisering & innovatie

Storytelling: Bankieren de klok rond

We bankieren met z’n allen massaal online. Maar via welke kanalen doen we dat het vaakst en waarvoor worden die het meest gebruikt? En ook: hoe vaak gaat men nog gemiddeld naar een bankkantoor en voor welke diensten? Welke evolutie zien we op vlak van geldafhalingen? Een antwoord op deze en vele andere vragen zijn terug te vinden in de storytelling van Febelfin, met de nieuwste cijfers over digitaal en fysiek bankieren (kantorennet, geldafhalingen).

 

Sparen en beleggen

Beleggen voor een betere toekomst

BEAMA moedigt alle initiatieven aan die jonge beroepsbeoefenaars informeren over spaar- en beleggingsproducten en over de risico’s van deze producten. De kennis van financiële begrippen en de vaardigheden om deze kennis te gebruiken, zijn essentieel om goede beslissingen te nemen bij het beheer van spaargeld. Daarom promoot BEAMA actief de brochure “Beleggen voor een betere toekomst" om jonge beroepsbeoefenaars te informeren en te stimuleren om vroeg te starten met beleggen. Deze brochure legt uit hoe hiermee aan de slag te gaan.

 

Duurzaam bankieren

Opiniestuk: Febelfin & Assuralia over invoering van Europese wetgeving rond duurzaamheidsvoorkeuren bij beleggingen en aankopen van financiële producten

Opiniestuk van de CEO's van Febelfin en Assuralia naar aanleiding van de invoering van de MiFID wetgeving en het vragen van duurzaamheidsvoorkeuren.

 

Sparen en beleggen

Potentiële beleggers informeren is een essentieel onderdeel van financiële educatie

De belangstelling voor beleggen neemt toe in België. Maar beleggen blijft voor velen een onbekende wereld. Om meer te weten te komen over de beleggingswereld, interviewden wij Marc Van de Gucht, sinds een jaar Directeur-Generaal van BEAMA.

 

Digitalisering & innovatie

Alles over het Europese overschrijvingsformulier

In deze folder vind je meer informatie over het Europese overschrijvingsformulier. Met dat formulier kan je, zowel in België als in de andere SEPA-landen, overschrijvingen in euro uitvoeren.

 

Fraude & veiligheid

Anti-fraude poster

In het kader van onze anti-phishing communicatie ontwikkelde Febelfin een poster om senioren te sensibiliseren voor allerlei actuele fraudevormen. Van phishing en kluisrekeningfraude tot beleggingsfraude en hulpvraagfraude… Zo willen we de  fraudevormen minder abstract maken en illustreren hoe deze in hun werk gaan.

 

Duurzaam bankieren

Duurzaamheidsrapport Febelfin 2021

In 2021 onderzocht het Febelfin-team opnieuw hoe we via onze kernactiviteiten een duurzame bijdrage kunnen leveren. In dit rapport lichten we een aantal realisaties toe op het vlak van “milieu”, “maatschappij” en “governance” (ESG).

 

Duurzaam bankieren

ESG-paper: Klimaat en de Belgische economie

Wat is de impact van het Europese klimaatplan op onze bedrijven? Is de Belgische economie er klaar voor? Welke sectoren komen in het vizier en zijn er ook gevolgen voor de arbeidsmarkt en onze concurrentiepositie? We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje. Deze paper kwam tot stand in samenwerking met UWE, VBO en VOKA.

 

Werken in de financiële sector

The search for talent - speech Karel Baert

Op 29 juni 2022 organiseerde het Belgian Finance Centre (BFC) in samenwerking met Assuralia en Febelfin, een grote debatavond met als focus "The Search for Talent in the Financial Sector". Karel Baert, CEO van Febelfin, was de keynote spreker op het evenement en gaf voor de gelegenheid een speech.

 

Digitalisering & innovatie

FAQ: Ondernemingen verplicht om digitale betaaloptie aan te bieden

Sinds juli 2022 zijn alle ondernemingen, ongeacht hun grootte, verplicht om ook een digitaal betaalmiddel ter beschikking te stellen aan consumenten. Wat houdt dit allemaal concreet in? In deze frequently asked questions (FAQ) beantwoordt Febelfin de meest voorkomende vragen over deze nieuwe verplichting voor ondernemingen.

 

Fraude & veiligheid

Fraude stickers

Febelfin ontwikkelde enkele handige fraudestickers om te sensibiliseren voor hulpvraagfraude, kluisrekeningfraude, beleggingsfraude en bankkaart phishing aan huis. Ze zijn gratis en onmiddellijk downloadbaar.

 

Werken in de financiële sector

Jaarverslag Febelfin 2021

Febelfin vertegenwoordigt de financiële sector. Maar wat betekent dat nu precies? Om die vraag te beantwoorden, publiceerden we ook dit jaar een lijvig jaarverslag. Je kan er onder andere lezen over de maatregelen die de banken namen om de economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis, over hoe de sector zich inzet voor de bestrijding van phishing en andere fraudevormen en hoe de banken het voortouw nemen in de overgang naar een meer duurzame samenleving.

 

Fraude & veiligheid

Spelboekje Finfun Games

Te veel online fraude doet de ronde. Febelfin heeft onlangs een spelboekje over veilig online betalen en bankieren opgemaakt waarmee je jouw kennis op een ludieke manier kan testen. Je kan er ook enkele nuttige tips en tricks in terugvinden.

 

Fraude & veiligheid

Storytelling phishing: Do not feed the phish

Internetfraude is vandaag alomtegenwoordig. De meeste Belgen kwamen intussen al eens in aanraking met een poging tot online fraude. Er is zeker ook goed nieuws: ondanks de vele fraudepogingen, blijkt uit de cijfers van 2021 dat geslaagde fraude met phishing met een kwart gedaald is. We zien echter een verschuiving naar andere vormen van fraude.

 

Fraude & veiligheid

Iemand die toegang heeft tot je smartphone, heeft toegang tot je hele leven

Op 11 oktober lanceerden het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition hun jaarlijkse sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. We interviewden Miguël De Bruycker, Directeur van het CCB, voor deze gelegenheid

 

Fraude & veiligheid

Influencers geven tips over social media en online fraude

Wij vroegen aan enkele influencers hoe zij hun kinderen leren omgaan met social media en online fraude en welke tips zij kunnen meegeven aan ouders. 

 

Financiering v/d economie

No sweat, no glory

Ons welvaartsniveau behouden en de meest kwetsbaren beschermen vergt meer duurzame economische groei. Die komt er door te werken en te ondernemen. Nu wordt te veel op de overheid gerekend.

 

Fraude & veiligheid

Interview met fraudebestrijders Stijn De Ridder en Rudy Vereecken

Interview met fraudebestrijders Stijn De Ridder en Rudy Vereecken over het fenomeen geldezels.