Regelgeving voor de handelaar voor betalingen

< 1 min leestijd

Wil je als handelaar digitale betaaloplossingen aanbieden, dan dien je rekening te houden met bepaalde regelgeving. Hieronder vind je meer informatie over de wet voor het verplicht elektronisch aanbieden van een digitaal betaalmiddel, voorwaarden waaraan je moet voldoen voor het aanbieden van domiciliëringen en overschrijvingen en kan je de Febelfin standaarden voor internetbankieren terugvinden.

Wet verplicht aanbieden digitale betaaloptie

 

Vanaf juli 2022 zijn alle ondernemingen, ongeacht hun grootte, verplicht om ook een digitaal betaalmiddel ter beschikking te stellen aan consumenten. Zo heeft de consument altijd de mogelijkheid om digitaal te betalen als die dat wenst. Hiermee wordt het gebruik van digitale betaalmiddelen door consumenten, die dat wensen, aangemoedigd.

 

Voorwaarden voor het aanbieden van overschrijvingen en domiciliëringen

 

Vooraleer je als handelaar een digitale overschrijving of domiciliëring kan aanbieden als betaalmogelijkheid moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

 

Febelfin standaarden voor internetbankieren

 

Op basis van richtlijnen van het European Payments Council (EPC), heeft Febelfin implementatierichtlijnen gepubliceerd.

 

CODA‑bestand om je inkomsten en uitgaven te controleren

 

Een gecodeerd rekeninguittreksel of CODA is een elektronisch bestand met zéér uitgebreide informatie over verrichtingen van je Belgische rekeningen. Lees waarom dit voor jou als handelaar nuttig is.