Publicaties archief

2024

 

Werken in de financiële sector

Jaarverslag Febelfin 2023

2023 was opnieuw een jaar met vele uitdagingen op maatschappelijk, politiek en economisch vlak, waarbij Febelfin zich volop heeft ingezet om bij te dragen aan een meer duurzame, innovatieve en inclusieve toekomst.

Febelfin vertegenwoordigt de financiële sector. Maar wat betekent dat nu precies? Wat realiseerde Febelfin in 2023 en welke lopende projecten zijn er? Dat lees je in ons nieuwe jaarverslag. Het belicht de initiatieven die de sector heeft ondernomen om de economie te ondersteunen, de transitie naar een meer duurzame samenleving te begeleiden, financiële veiligheid en soliditeit te waarborgen en digitale inclusie te stimuleren. Van de strijd tegen witwassen en fraude tot het bevorderen van financiële educatie, Febelfin laat zien dat de financiële sector een belangrijke economische en maatschappelijke rol op zich neemt.

Als we naar de toekomst kijken, wil Febelfin er zich dan ook toe verbinden om als constructieve en proactieve partner mee te bouwen aan de maatschappij van morgen.

 

Werken in de financiële sector

Speech Michael Anseeuw Febelfin Connect 2024

Speech van Febelfin voorzitter Michael Anseeuw tijdens het jaarlijks netwerkevent 'Febelfin Connect'.

 

Digitalisering & innovatie

Online en offline bankieren door de ogen van de consument

Het gebruik van online bankdiensten blijft stijgen. Een vijfde van de Belgen (22%) geeft aan dat ze in 2023 vaker gebruik hebben gemaakt van digitaal bankieren via computer of bankapps dan het jaar ervoor en vooral de app blijkt het gebruik van de pc in te halen. Toch blijft het idee van een bankkantoor of bankautomaat in de buurt voor een groot deel van de Belgen belangrijk, ook al wordt er alsmaar minder een fysieke afspraak gemaakt of cash afgehaald. Ontdek alles hierover in onze storytelling.

 

Toezicht & beleid

Positiedocument: Digitale euro

In 2023 kwam de Europese Commissie met een voorstel van wettelijk kader voor een digitale euro. Binnen dit voorgestelde framework wordt de grondslag gelegd voor een digitale vorm van cash dat zou worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank.

 

Fraude & veiligheid

Anti-fraude poster

Deze gratis poster waarschuwt voor online fraudevormen zoals phishing, beleggingsfraude, kluisrekening- en hulpvraagfraude. De bronfiles kunnen opgevraagd worden bij info@febelfin.be.