Publicaties archief

2024

 

Toezicht & beleid

Opinie Geert Gielens: Kapitaalmarktolifanten

In dit opiniestuk legt Geert Gielens, Chief Economist bij Febelfin, uit waarom het goed en absoluut noodzakelijk is om de kapitaalmarkten in Europa beter te laten functioneren, samen met een beleid dat er op gericht is om niet alleen heel de aanbodzijde van de economie beter te laten werken, maar dat ook financiële educatie stimuleert zodat de belegger ook de nodige kennis heeft.

 

Toezicht & beleid

Febelfin Valuation Template

De Febelfin Valuation Template is de Febelfin standaard template om de essentiële gegevens uit schattingsverslagen voor niet-residentieel vastgoed op een gestructureerde en uniforme manier uit te wisselen.

 

Toezicht & beleid

Opinie Michael Anseeuw: Maak werk van één kapitaalmarkt

De Europese Unie staat voor de gigantische uitdaging haar economische veerkracht te versterken. Eén van de absolute prioriteiten daarbij moet de uitbouw zijn van een Europese kapitaalmarkt.

 

Toezicht & beleid

Standpunt van Febelfin t.o.v. de kapitaalmarktenunie

In dit document deelt de Belgische financiële sector haar visie over hoe sterkere Europese kapitaalmarkten kunnen worden gerealiseerd ten behoeve van burgers, bedrijven en lidstaten. Het politieke momentum dat we vandaag de dag zien – weerspiegeld in recente rapporten en verklaringen – moet in de grootst mogelijke mate worden benut.

 

Duurzaam bankieren

Duurzaam wonen: voor welke financieringsuitdagingen staan we?

De transitie naar een duurzame samenleving stelt ons voor grote uitdagingen. Om de klimaatdoelstellingen te halen, zijn energiebesparende renovaties aan Belgische woningen cruciaal. Dit vereist aanzienlijke investeringen. Kredietverlening zal dan ook een belangrijke rol spelen, vooral omdat niet alle gezinnen de middelen hebben om deze renovaties te financieren. Febelfin werkt samen met de overheid aan oplossingen en benadrukt het belang van bewustwording en toegang tot EPC-data.

 

Duurzaam bankieren

Opinie: 2050 lijkt veraf, maar de financiering van duurzaam wonen en rijden begint nu

Febelfin benadrukt het belang van een open dialoog tussen de overheid en de financiële sector, om aangepaste kredietformules te kunnen ontwikkelen voor gezinnen. In dit opiniestuk legt de Beroepsvereniging van het krediet (BVK) i.s.m. met Embuild, FEBIAC en Febelfin uit welke cruciale maatregelen onmisbaar zijn, met de nadruk op bewustwording en de financiering van deze transitie.

 

Toezicht & beleid

Positiedocument: Verordening betreffende betalingsachterstand bij handelstransacties

De Belgische financiële sector verwelkomt de Verordening betreffende betalingsachterstand bij handelstransacties en ondersteunt het doel van de Commissie om achterstallige betalingen te bestrijden, maar heeft enkele bezorgdheden wat de impact betreft op de financiering van bedrijven in de EU.

 

Werken in de financiële sector

Jaarverslag Febelfin 2023

2023 was opnieuw een jaar met vele uitdagingen op maatschappelijk, politiek en economisch vlak, waarbij Febelfin zich volop heeft ingezet om bij te dragen aan een meer duurzame, innovatieve en inclusieve toekomst. Febelfin vertegenwoordigt de financiële sector. Maar wat betekent dat nu precies? Wat realiseerde Febelfin in 2023 en welke lopende projecten zijn er? Dat lees je in ons nieuwe jaarverslag.

 

Werken in de financiële sector

Speech Michael Anseeuw Febelfin Connect 2024

Speech van Febelfin voorzitter Michael Anseeuw tijdens het jaarlijks netwerkevent 'Febelfin Connect'.

 

Digitalisering & innovatie

Online en offline bankieren door de ogen van de consument

Het gebruik van online bankdiensten blijft stijgen. Een vijfde van de Belgen (22%) geeft aan dat ze in 2023 vaker gebruik hebben gemaakt van digitaal bankieren via computer of bankapps dan het jaar ervoor en vooral de app blijkt het gebruik van de pc in te halen. Toch blijft het idee van een bankkantoor of bankautomaat in de buurt voor een groot deel van de Belgen belangrijk, ook al wordt er alsmaar minder een fysieke afspraak gemaakt of cash afgehaald. Ontdek alles hierover in onze storytelling.

 

Toezicht & beleid

Positiedocument: Digitale euro

In 2023 kwam de Europese Commissie met een voorstel van wettelijk kader voor een digitale euro. Binnen dit voorgestelde framework wordt de grondslag gelegd voor een digitale vorm van cash dat zou worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank.

 

Fraude & veiligheid

Anti-fraude poster

Deze gratis poster waarschuwt voor online fraudevormen zoals phishing, beleggingsfraude, kluisrekening- en hulpvraagfraude. De bronfiles kunnen opgevraagd worden bij info@febelfin.be.

 

Financiering v/d economie

Charter: Financiering van (vrouwelijke) ondernemers

Dit Charter herbevestigt de inzet van de financiële sector voor gendergelijkheid en staat ook symbool voor een concreet engagement om de toegang tot verschillende financieringsbronnen voor ondernemers te verbeteren.  

 

Fraude & veiligheid

Phishing en andere kapers op de kust

Uit de resultaten van de Febelfin studie in samenwerking met het onderzoeksbureau Indiville blijkt dat cybercriminelen in 2023 massaal veel phishingberichten hebben uitgestuurd. Hoe is het gesteld met de kennis van de bevolking ten opzichte van online fraude? Welke fraudevormen zijn actueel, hoe ‘veilig’ gedragen we ons bij online aankopen en geven we nog altijd zo gemakkelijk onze codes door? Waar legt de sector de focus? Lees er alles over in onze storytelling.