Welkomstwoord van Michael Anseeuw - Inspiratiedag Toegankelijk Bankieren

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

Goeiemorgen iedereen,

 

Van harte welkom op deze allereerste inspiratiedag van Febelfin. Een dag die draait om een simpel, maar krachtig motto: niemand achterlaten.

Het doet ons dan ook bijzonder veel plezier om u hier vandaag zo talrijk te mogen verwelkomen, zowel vanuit de financiële sector, als vanuit sociale organisaties en het brede middenveld. We delen hier vandaag allemaal één ambitie: toegankelijkheid de realiteit van alledag maken.

Toegankelijkheid is geen luxe. Het is geen extraatje. Het is, voor ons als Febelfin, een absolute kernwaarde. Wij willen blijven bouwen aan een financiële sector die voor iedereen toegankelijk is, ongeacht achtergrond, inkomen of digitale vaardigheden.

Niemand achterlaten. Toegankelijk zijn. Het klinkt eenvoudig. Maar hoe maken we van inclusiviteit een leidend concept, een daadkrachtig principe, en niet enkel een modewoord? Hoe zorgen we ervoor dat innovatie een deur is die wijd openstaat en geen muur waartegen de meest kwetsbare groepen te pletter lopen?

Het zijn vragen waar we als Febelfin, als financiële sector, niet enkel vandaag, maar elke dag opnieuw mee aan de slag gaan.

De voorbije jaren hebben we al heel wat stappen gezet:

 
  • Met DigitAll hebben we samen met bedrijven, sociale organisaties en de overheid een alliantie gelanceerd die inzet op digitale inclusie. DigitAll wil niet alleen het bewustzijn verhogen, maar biedt ook concrete tools aan.
  • Sinds dit voorjaar is er de website toegankelijkbankieren.be. Een platform vol informatie en tips over toegankelijke bankdiensten.
  • We hebben als financiële sector op eigen initiatief ook de universele bankdienst verlengd, zodat niemand uitgesloten is van bankdiensten – ook niet mensen zonder toegang tot digitaal bankieren. Voor hen is dit een levenslijn. En dan vergeet ik nog een hele reeks projecten, zoals bijvoorbeeld Digicoach, ons e-learning platform ‘to train the trainers’, waarmee we mensen in het veld versterken om digitaal minder vaardige klanten beter te helpen.
 

DigitAll, Digicoach, toegankelijkbankieren.be. Het zijn allemaal goede stappen, goede initiatieven, waarover u vandaag ongetwijfeld meer zult horen. Maar we zijn hier niet om onszelf op de borst te kloppen. Integendeel, we zijn hier omdat het werk nooit af is. Want we staan op een kruispunt. We leven in een tijd die aan een razend tempo verandert. Economisch, technologisch en maatschappelijk. Technologie ontwikkelt zich sneller dan mensen kunnen bijbenen. Financiële systemen worden ingewikkelder, niet eenvoudiger. En de kloof tussen wie mee kan en wie achterblijft, wordt dieper.

Dat dwingt ons allemaal om sneller te schakelen. Voor wie mee is, voelt dat als een sneltrein naar een betere toekomst vol ongekende mogelijkheden. Maar voor wie achterblijft, is dit niets minder dan de perfecte storm die alles overspoelt.

Als financiële sector moeten we ons daar van bewust zijn. Elke innovatie die voor sommigen een grote sprong vooruit is, kan voor anderen een nieuwe drempel zijn. Een kantoor dat sluit. Een formulier dat alleen nog online te vinden is. Een chatbot die de vraag van een kwetsbare klant niet begrijpt. Voor mensen die minder digitaal of minder financieel vaardig zijn, zijn dit geen kleine veranderingen. Voor hen betekent dit vaak achteruitgang in plaats van vooruitgang.

Het is belangrijk dat we als financiële sector deze realiteit onder ogen zien. We mogen niet alleen vooruitkijken naar de volgende grote innovatie. We moeten ook blijven omkijken naar wie dreigt achter te blijven. Zoals ik zei: toegankelijkheid is geen bijzaak. Het is een basiswaarde.

Dat betekent niet dat we veranderingen moeten terugdraaien of onze innovaties moeten afremmen. Integendeel. Om iedereen mee te krijgen, hebben we niet mínder innovatie nodig. Maar net méér. We moeten de lat hoger leggen en een aanpak uitrollen die méér mensen meeneemt. Méér sociale innovatie. Méér inclusieve innovatie. Een aanpak die niet alleen gaat over toegang, maar ook over samenwerking en het aanpakken van problemen op een manier dat we kwetsbare groepen versterken.

 

Wat betekent toegankelijkheid écht?

 

Alles vertrekt van ons antwoord op de vraag: wat betekent toegankelijkheid écht?

  •  Toegankelijkheid is meer dan toegang. Het gaat niet alleen om het beschikbaar stellen van diensten. Het gaat om begrijpen, vertrouwen en voelen dat je welkom bent. Het gaat om een financiële sector die de mens centraal plaats. Die een taal spreekt die begrijpelijk is. Die empathisch is en betrokken relaties uitbouwt, zodat iedereen, ook meer kwetsbare groepen, zich gehoord en ondersteund voelt.
  • Dat maakt toegankelijkheid tot meer dan een transactie. Het is een relatie. Het is een belofte dat we er zijn als banken, als financiële sector, op momenten dat mensen ons nodig hebben. Het is de belofte dat we een oplossing vinden, hoe groot of klein het probleem ook is.
  • Toegankelijkheid is ook actie. Het volstaat niet om over inclusie te praten. We moeten het doen. We moeten barrières opsporen en slopen. En ja, dat kost tijd, energie en middelen. Maar dat is onze verantwoordelijkheid.
  • En toegankelijkheid is samenwerking. Niemand kan op zijn eentje toegankelijkheid waarmaken. Toegankelijkheid vraagt om samenwerking. Tussen bedrijven, overheden, het onderwijs, het maatschappelijk middenveld. Toegankelijkheid is echt een gedeelde verantwoordelijkheid. Zodat oplossingen breed gedragen worden en we er samen voor zorgen we iedereen meenemen.
 

Doel van deze inspiratiedag 

 

Samenwerking en actie. Dat is precies de bedoeling van deze inspiratiedag: de handen in mekaar slaan, inzichten delen en samen nadenken hoe we inclusie waarmaken en drempels slopen.

“None of us is as smart as all of us.” (Ken Blanchard). Laat dat ons credo zijn – niet enkel vandaag. Het is de enige weg vooruit. Of – om het in financiële termen te zeggen – met de woorden van Benjamin Franklin: “An investment in knowledge pays the best interest.” En dat rendement zal nog vele malen groter wanneer we die inzichten en die kennis vandaag samenleggen.

 

Een inspirerend programma

 

Het is met die filosofie dat we voor vandaag een getracht hebben een mooi en gevarieerd programma samen te stellen, met sprekers uit binnen- en buitenland. Ik wil al onze sprekers alvast bedanken voor hun komst en hun bereidheid om vandaag hun inzichten te delen.

Maar we rekenen niet enkel op hen. We rekenen vandaag ook écht op jullie. Bij elk blok is er ruim de tijd voor vraag en antwoord, voor dialoog. Ik wil u dan ook van harte uitnodigen om actief deel te nemen, uw feedback, inzichten, en bedenkingen te delen zodat we vandaag mekaar inspireren om drempels te verlagen en te bouwen aan een financiële sector die er écht is voor iedereen.

Dank u wel, en ik wens u een inspirerende dag toe!