Online fraudevormen

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

Internet is niet meer uit je dagelijkse leven weg te denken. Je leest er het laatste nieuws, je zoekt er naar treinuren, je volgt er de capriolen van je vrienden... Maar online kan je ook minder leuke dingen tegen komen. Soms bots je op fraudeurs die je vertrouwen misbruiken, je oplichten en je bankrekening leegroven. Ook ondernemingen blijven niet gespaard van financiële fraude. Lees hieronder meer over vaak gebruikte online fraudevormen.

 

Artikel

Phishing

Lees meer
 

Artikel

Bankkaart-phishing

Lees meer
 

Artikel

Hulpvraagfraude

Lees meer
 

Artikel

Kluisrekeningfraude

Lees meer
 

Artikel

Zoekmachinefraude

Lees meer
 

Artikel

Computer helpdesk fraude

Lees meer
 

Artikel

Beleggingsfraude

Lees meer
 

Artikel

Vriendschapsfraude

Lees meer
 

Artikel

Spoofing

Lees meer

Jezelf wapenen tegen fraude?

 

Gelukkig kunnen we zelf veel doen om fraude te vermijden. Zolang je je persoonlijke codes niet uit handen geeft, is online bankieren veilig. Fraudeurs maken gebruik van verschillende technieken om je in de val te doen lopen. Als je de signalen kan herkennen ben je al een hele stap verder.

Maak je je zorgen over de toenemende dreiging van cybercriminaliteit en phishing? Blijf op de hoogte via de gratis Safeonweb app. De app stuurt waarschuwingen als er infecties gemeld zijn op jouw geregistreerde thuisnetwerk en je vindt er ook nieuws over de laatste cyberdreigingen in België.

Wil je je wapenen tegen phishing? Bekijk de online module "Kijk uit waar je naartoe gaat". Met behulp van video’s en praktische tips leer je hoe je frauduleuze links kunt herkennen en jezelf kunt beschermen.

 

Wil je anderen helpen
om fraude te herkennen?

 

Febelfin sensibiliseert regelmatig voor online fraude. Wil jij anderen helpen om fraude te herkennen? Volg dan onze gratis e-learning 'Digicoach'. In de e-learning worden alle actuele fraudevormen besproken en krijg je een overzicht van alle gratis tools en sensibiliseringsmateriaal die er bestaan.

 

Download de anti-fraude poster

 

Het aantal fraudepogingen via phishing blijft hoog, maar sinds 2022 zien we ook een verschuiving richting andere fraudevormen, zoals beleggings-, factuur-, hulpvraag- of kluisrekeningfraude, waarbij het slachtoffer wordt overgehaald om zelf geld over te maken. In het kader van onze anti-phishing communicatie ontwikkelde Febelfin een poster om senioren te sensibiliseren omdat zij een belangrijk doelwit vormen. Download gratis de anti-fraude poster.

 

Week van de online veiligheid

 

Febelfin werkt graag samen met partners om te sensiliseren voor online fraude. Zo was er onlangs de 'Week van de online veiligheid'. Op het programma stond een infosessie voor senioren met tips & tricks over hoe je veilig online kan bankieren én je wapenen tegen oplichters. Daarnaast werden ook workshops op maat voor jongeren en ouders georganiseerd. Wens je als organisatie ook een samenwerking aan te gaan of wil je graag meer weten? Neem dan contact op met Febelfin.