Bankhelpdeskfraude

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

3 min leestijd

Bij bankhelpdeskfraude doen oplichters zich voor als medewerkers van jouw bank en contacteren ze je telefonisch. Ze vragen je om je computerscherm te delen en persoonlijke codes door te geven, omdat er zogezegd verdachte transacties zijn gevonden op jouw bankrekening. Zo kunnen ze overschrijvingen uitvoeren met jouw rekening en heel wat geld ontfutselen. Wees dus op je hoede!

 

Hoe werkt het?

 

De oplichters willen toegang krijgen tot je computer en werken altijd op dezelfde manier. De valse medewerker vraagt je om verbinding te maken met het internet. Nadien word je gevraagd om software zoals Teamviewer of Anydesk te installeren, zodat ze je scherm kunnen overnemen. Zo krijgt de oplichter de volledige controle over je computer en bepaalt hij/zij wat je kan zien en wat niet. Bovendien worden je persoonlijke codes ook opgevraagd. Terwijl jij de instructies uitvoert en denkt dat de ‘bankmedewerker’ je op die manier aan het helpen is, kan hij/zij in werkelijkheid online overschrijvingen uitvoeren via jouw rekening.

Hoe kan je het herkennen?

 

Krijg je een telefoontje van de helpdesk van je bank en vraagt de medewerker plots om je scherm te delen en persoonlijke codes door te geven? Voer deze instructies niet uit en haak meteen in! Een bank zal je nooit vragen om software te installeren om vanop afstand je scherm over te nemen of je persoonlijke codes te delen.

Wees waakzaam en help mee in de strijd tegen online fraude. Informeer je collega’s, vrienden of werknemers zodat fraudeurs geen kans krijgen om nog meer slachtoffers te maken.

Wat als je toch slachtoffer bent geworden?

 

Werd je toch in de val gelokt? Dan moet je snel handelen:

  • Verbreek de verbinding zo snel mogelijk
  • Neem zo snel mogelijk contact op met de bank. Via speciale fraudenummers is de bank 24/7 bereikbaar om online fraude te melden. Een overzicht van alle contactpunten kan je terugvinden op de pagina van Card Stop.
  • Verwittig Card Stop (078 170 170) 
  • Dien een klacht in bij de politie