Beleggingsfraude

6 min leestijd

Beleggingsfraude of 'Boiler room' fraude is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs je fictieve of waardeloze aandelen of financiële producten aanbieden.

 

Hoe werkt het?

 

Je wordt meestal ongevraagd gecontacteerd met een aanbod voor een fantastische deal die een hoog rendement belooft op te leveren.

De “verkopers” zetten je zwaar onder druk, zodat je steeds meer geld zou storten (vandaar de Engelse benaming ‘boiler room’). Indien je hierin meegaat, krijg je fictieve aandelen of waardeloze financiële producten in handen. De criminelen gaan lopen met je geld en jij blijft berooid achter.

 

Bekijk zeker ook het filmpje van onze sensibiliseringscampagne waarin deze fraudevorm aan bod komt:

 

Opgelet dus!

 

De oplichters gaan vernuftig te werk. Ze doen zich voor als dienstverleners met een vergunning, met een professioneel uitziende website. Ze zullen er ook voor zorgen dat je eerste investering altijd winstgevend lijkt. Op die manier winnen ze je vertrouwen.

Van zodra je bereid bent om hogere bedragen te investeren, loopt het al snel mis. De nieuwe investeringen zullen verlieslatend zijn, en wanneer jij je geld opvraagt, blijkt dat zogezegd niet mogelijk.

Wanneer je doorhebt dat je geld verdwenen is, kan het nog dat je wordt gecontacteerd door advocaten die je willen helpen je geld te recupereren. Het enige wat je moet doen, is hun ereloon vooraf betalen. Dit zijn natuurlijk dezelfde fraudeurs die hierna dan ook weer verdwijnen, en jij bent nog meer geld kwijt. Dit heet 'recovery room'-fraude. Opgelet dus dat je je geen twee keer laat vangen! 

Wat is 'recovery room' fraude Toon minder informatie

Bij ‘recovery room’-fraude worden beleggers die eerder al werden opgelicht (bv. boilerroom fraude), ongevraagd gecontacteerd met het voorstel om hen te helpen hun geld terug te krijgen.

De fraudeurs contacteren je online of bellen je op, waarna ze hun hulp aanbieden om je geld te recupereren. Voor je die hulp krijgt, moet je eerst een vergoeding betalen of een rekening openen op een handelsplatform.

Ondanks de beloften zie je je verloren geld nooit terug en verlies je bovendien de vergoeding die je hebt betaald voor de zogezegde hulp.

De oplichters die schuilgaan achter een recovery room zijn vaak dezelfde als de oorspronkelijke oplichters. Soms zijn het andere fraudeurs die lijsten van fraudeslachtoffers hebben gekocht.

Was je ooit slachtoffer van beleggingsfraude, weet dan dat de oplichters je opnieuw kunnen viseren of je gegevens kunnen doorverkopen.

Wees op je hoede: als je eerst geld moet storten vóór de andere partij een dienst verleent, dan is dit fake! Wanneer ze eerst geld vragen, moet er een belletje rinkelen: dit is een duidelijke aanwijzing van een frauduleus aanbod.

"Wees wantrouwig wanneer de verkoper je een torenhoge winst belooft."

Vaak laten oplichters van meet af aan uitschijnen dat er aanzienlijke winst wordt geboekt. Het loopt pas fout op het ogenblik dat je jouw inleg terugvraagt.

Beleg ook nooit in een product als je niet perfect begrijpt wat het precies inhoudt en controleer altijd de informatie die je krijgt.

Wees vooral extra achterdochtig wanneer de verkoper beweert dat hij de winst pas kan uitbetalen nadat jij eerst een bijkomende som geld hebt gestort of een belasting hebt betaald.

Zaakvoerder en bestuurders van vennootschappen moeten extra waakzaam zijn. Vele boiler rooms richten zich specifiek op die doelgroep.

Enkele tips tegen ‘boiler room’-fraude

  1. Controleer altijd de identiteit van de aanbieder: naam, maatschappelijke zetel, vestigingsland, contactgegevens,...

  2. Vertrouw nooit een aanbieder die je niet duidelijk kan identificeren. Als de onderneming buiten de EU is gevestigd, weet dan dat er moeilijkheden kunnen ontstaan wanneer je in een conflictsituatie terechtkomt en gerechtelijke stappen wilt nemen.

  3. Wees beducht voor 'cloned firms': ondernemingen die zich uitgeven voor andere, legitieme ondernemingen waarmee ze geen enkele band hebben. Tip:  door e-mailadressen of de contactgegevens van beide ondernemingen te vergelijken, kan je fraude op het spoor komen. 

  4. Wees op je hoede voor ‘cold calling’: Neemt iemand online of telefonisch contact met je op met een financieel aanbod zonder dat je daar vooraf om hebt gevraagd? Dat is vaak een frauduleuze praktijk.

  5. Kijk uit als je contactpersoon je vraagt om geld over te maken naar een bankrekening in een ander land dan waar de aanbieder gevestigd is.

  6. Vraag de aanbieder altijd om je duidelijke en verstaanbare informatie te bezorgen. Lees die informatie met een kritische blik.

  7. Als de aanbieder een bijkomende betaling vraagt, is dat vaak een teken van fraude.

 

Maar vooral: wees waakzaam als een verkoper je buitensporige winst belooft. Als een rendement te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo!

 

Achterdochtig of slachtoffer van deze fraude?

 

Ben je slachtoffer van beleggingsfraude of kredietfraude en weet je je geen raad?

Neem dan meteen contact op met de FSMA (+32(0)2 220 52 11 of via hun contactformulier.