Politiek Memorandum 2024-2029: De financiële sector, een partner voor de toekomst

3 oktober 2023 - 3 min leestijd

De economische, geopolitieke en technologische omgeving is de voorbije jaren in sneltempo veranderd. We leven in een periode van hoge inflatie, beperkte economische groei, toegenomen digitalisering, klimaattransitie, geopolitieke onzekerheid en een belangrijke hertekening van het energielandschap. Er staan ons de komende jaren verschillende uitdagingen te wachten. Uitdagingen die de financiële sector, samen met andere partners, moet aangaan om de toekomst veilig te stellen voor de volgende generaties.

 

In dit memorandum doet Febelfin een aantal voorstellen voor een concrete en noodzakelijke samenwerking tussen de Belgische financiële sector en de verschillende overheidsniveaus in België.

In totaal werden er in het stakeholder document 14 acties en 38 aanbevelingen geformuleerd om de samenwerking met de verschillende overheden te versterken rond 6 partnerschappen:

  • Partner in de financiering van de Belgische economie
  • Partner in de transitie naar een duurzame samenleving
  • Partner in een betrouwbare, efficiënte en veilige economie
  • Partner in een innovatieve, data-gedreven en digitale maatschappij
  • Partner in een inclusieve samenleving
  • Partner in Europa

De uitdagingen waarmee we als samenleving worden geconfronteerd, zijn complex en veelvoudig. Meer dan ooit hebben we een ambitieus, realistisch maar proactief beleid nodig.

Beleidsmaatregelen die anticiperen op duurzame groei op lange termijn. Om dit te bereiken moet een stabiel en transparant raamwerk worden gecreëerd, dat investeringen en ondernemerschap stimuleert.

 

Febelfin is bereid om een ​​constructieve dialoog aan te gaan met de verschillende overheden en haar expertise aan de volgende legislatuur aan te bieden.