Is digitaal bankieren wel veilig?

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

3 min leestijd

Ja! De banken beveiligen hun systemen voortdurend met de nieuwste updates. Dat merk je bijvoorbeeld zelf aan de volgende zaken:   

 
 • App gebruiken? Altijd met code. Om de app van je bank op je smartphone of tablet te openen, moet je je altijd identificeren. Dat doe je met een zelfgekozen geheime code.
 • Pc-banking? Niet zonder kaart. Bankier je via je computer, dan heb je (bij de meeste banken) je kaart en kaartlezer nodig.
 • Groot bedrag? Niet zomaar. Grote bedragen kan je niet via de app betalen, daarvoor heb je je kaart en kaartlezer nodig. 
 • Jij beslist altijd. 
  Geen enkele digitale verrichting gaat door zonder dat jij die zelf goedkeurt.  

4 tips voor jouw online veiligheid

 

Ook jij kunt heel wat doen om veilig digitaal te bankieren:

 • Wees waakzaam.
  Koop alleen op betrouwbare websites. Vertrouw niet altijd heel aantrekkelijke aanbiedingen: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Laat je niet vangen door phishing: geef bijvoorbeeld nooit je codes om te internetbankieren via e-mail, sociale media, sms of telefoon.
 • Zorg voor goed beveiligde apparatuur.
  Vergrendel je smartphone of tablet met een geheime code (of vingerafdruk) en zorg voor antivirussoftware op je computer.
 • Controleer regelmatig je rekeningen.
  Zo merk je snel op als er iets verdachts gebeurd zou zijn.
 • Twijfel je? Stop dan onmiddellijk de verrichting.
  Neem contact op met je bank en met Card Stop via het nummer
  078 170 170.

Opgelet voor phishing en andere vormen van online fraude

 

Phishing is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs je een bericht sturen met een link naar een valse website. Vul je daar je persoonlijke bankcodes in, dan geef je de fraudeurs vrije toegang tot je bankrekening.

Laat je niet misleiden. Je bank vraagt je nooit naar je persoonlijke bankcodes via een link. Krijg je wel zo’n bericht, dan is dit fake!

Maar er bestaan nog andere vormen van online fraude.