Toezicht & beleid
In het licht van o.a. de aangekondigde verkorting van de afwikkelingscyclus van effecten (de zgn. “settlement cycle”) in de VS en Canada vanaf eind-mei 2024 en van recente technologische evoluties, organiseert de European Securities and Markets Authority (ESMA) een consultatie over de gevolgen voor de Europese financiële markten van de verkorting van de afwikkelingscyclus in andere jurisdicties, alsook omtrent een eventuele verkorting van de afwikkelingscyclus in Europa van T+2 (huidige situatie) naar T+1 of zelfs T+0. In dit document geeft Febelfin de visie van de Belgische financiële sector weer.
Duurzaam bankieren
In 2022 zien we voor het eerst een positieve evolutie op gebied van gendergelijkheid in álle managementniveaus. Vrouwen vertegenwoordigen nu 46,5% van het middenmanagement (middenmanagers); 32,2% van het senior management (management), 25,4% van de uitvoerende comités en 26,9% van de raden van bestuur. Dat blijkt uit het nieuwe jaarverslag van Wo.Men in Finance Belgium. Daarin vind je ook een overzicht van alle initiatieven en een overzicht van de evolutie van diversiteit op alle niveaus in de financiële sector in 2022.
Digitalisering & innovatie
Hoe zit het met de kosten die de consument en handelaar worden aangerekend voor deelname aan het betalingsverkeer? Swingen de prijzen uit de pan of bieden banken een correcte prijs/kwaliteit aan? De Belgische banksector streeft naar transparantie en liet daarom een vergelijkend onderzoek naar de kosten van betalingen voor consumenten en detailhandelaren in België en zeven andere landen, waaronder buurlanden, uitvoeren door KPMG.
Toezicht & beleid
In dit memorandum (korte versie) doet Febelfin een aantal voorstellen voor een concrete en noodzakelijke samenwerking tussen de Belgische financiële sector en de verschillende overheidsniveaus in België.
Toezicht & beleid
Meer dan ooit moeten de publieke en private sector samenwerken voor een duurzame toekomst. In dit memorandum doet Febelfin een aantal voorstellen voor een concrete en noodzakelijke samenwerking tussen de Belgische financiële sector en de verschillende overheidsniveaus in België.
Toezicht & beleid
In mei 2023 heeft de Commissie de 'retail investeringsstrategie' (RIS) voorgesteld. Met dit voorstel willen de EU-wetgevers de participatie van particuliere beleggers op de kapitaalmarkten verbeteren en tegelijkertijd het hoogste niveau van consumentenbescherming waarborgen. De Belgische financiële sector is een groot voorstander van deze doelstellingen en heeft feedback gegeven op het voorstel. Febelfin gelooft dat de expertise van de Belgische financiële sector wetgevers kan ondersteunen bij het ontwikkelen van evenwichtige en effectieve maatregelen om deze doelstellingen te bereiken.
Fraude & veiligheid
Er bestaan tegenwoordig verschillende fraudevormen die zich in het bijzonder richten op ondernemingen en die mogelijks tot grote financiële verliezen kunnen leiden (CEO-fraude, factuurfraude, phishing, kluisrekeningfraude en bankhelpdeskfraude..) We leggen uit hoe fraudeurs je proberen te misleiden en hoe je jezelf, je medewerkers en jouw onderneming hiertegen kan beschermen.
Toezicht & beleid
Het debat over de minimumrente op de spaarboekjes beheerst reeds enkele dagen het publieke en politieke debat. Begrijpelijk, iedereen wil immers graag wat meer rente op zijn of haar spaarcenten krijgen. Zeker in een periode van hoge inflatie waarin het leven duurder is geworden, zou dat mooi meegenomen zijn. Een opiniestuk van Karel Baert, CEO van Febelfin
Toezicht & beleid
In de aanloop naar 2024 publiceert Febelfin haar aanbevelingen voor het Belgisch voorzitterschap. Met dit document hoopt de financiële sector zijn prioriteiten kenbaar te maken, en zijn kennis te delen rond specifieke technische dossiers. Bovendien leggen we enkele suggesties voor om de kwaliteit van Europese wetgeving omhoog te krikken.
Digitalisering & innovatie
Febelfin maakte een brochure met hierin een oplijsting van al het materiaal dat wij ter beschikking stellen omtrent digitale inclusie en online veiligheid. Het is een handig en gestructureerd overzicht, voor zowel begeleiders als consumenten, van alles wat je moet weten om vlot en veilig digitaal te betalen en online geldzaken te regelen.
Werken in de financiële sector
Febelfin stelde een brochure samen om klanten met een beperking zo goed mogelijk te ontvangen en bankmedewerkers hierin te begeleiden. De verzamelde informatie houdt rekening met onderlinge gedeelde ervaringen in de praktijk.
Werken in de financiële sector
Febelfin vertegenwoordigt de financiële sector. Maar wat betekent dat nu precies? Wat realiseerde Febelfin zoal in 2022 en welke lopende projecten zijn er? Dat lees je in ons bondig maar compleet jaarverslag met de acties en hoogtepunten van het afgelopen jaar.
Fraude & veiligheid
In 2022 hebben cybercriminelen massaal veel phishingberichten uitgestuurd en zich daarbij voorgedaan als vertrouwde organisaties, zoals banken, nutsbedrijven en overheidsdiensten. Hoe evolueert online fraude en wat zijn de meest actuele fraudevormen? Zijn ‘phishing’ en ‘geldezels’ voldoende gekend? Waar legt de sector zijn focus? Febelfin liet terug een onderzoek uitvoeren met het studiebureau IndiVille.
Digitalisering & innovatie
Cash is en zal een belangrijk betaalmiddel blijven. Daarom werden verschillende initiatieven doorheen de jaren door de banksector uitgerold om de toegang tot cash te blijven verzekeren. Er werd een akkoord afgesloten tussen de banksector en de federale overheid, waarbij een ruime bereikbaarheid en beschikbaarheid van geldautomaten wordt gegarandeerd, vandaag en morgen.
Fraude & veiligheid
Febelfin vzw en de Belgische Vereniging van Asset Managers (BEAMA) zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de verwerking van uw gegevens. De afspraken die zij met betrekking tot deze gezamenlijke verwerkingen hebben gemaakt, kan u in dit document terugvinden.