Publicaties archief

2023

 

Toezicht & beleid

Retail Investement Strategy (RIS)

In mei 2023 heeft de Commissie de 'retail investeringsstrategie' (RIS) voorgesteld. Met dit voorstel willen de EU-wetgevers de participatie van particuliere beleggers op de kapitaalmarkten verbeteren en tegelijkertijd het hoogste niveau van consumentenbescherming waarborgen. De Belgische financiële sector is een groot voorstander van deze doelstellingen en heeft feedback gegeven op het voorstel. Febelfin gelooft dat de expertise van de Belgische financiële sector wetgevers kan ondersteunen bij het ontwikkelen van evenwichtige en effectieve maatregelen om deze doelstellingen te bereiken.

 

Fraude & veiligheid

Financiële fraude & ondernemigen: hoe fraude voorkomen en herkennen?

Er bestaan tegenwoordig verschillende fraudevormen die zich in het bijzonder richten op ondernemingen en die mogelijks tot grote financiële verliezen kunnen leiden (CEO-fraude, factuurfraude, phishing,..) We leggen uit hoe fraudeurs je proberen te misleiden en hoe je jezelf, je medewerkers en jouw onderneming hiertegen kan beschermen.

 

Toezicht & beleid

Bankieren: een complex verhaal waar nood is aan nuance i.p.v. populisme

Het debat over de minimumrente op de spaarboekjes beheerst reeds enkele dagen het publieke en politieke debat. Begrijpelijk, iedereen wil immers graag wat meer rente op zijn of haar spaarcenten krijgen. Zeker in een periode van hoge inflatie waarin het leven duurder is geworden, zou dat mooi meegenomen zijn. Een opiniestuk van Karel Baert, CEO van Febelfin

 

Toezicht & beleid

Opinie : de fiscale hervorming, een gemiste kans?

Een opinie van Karel Baert, CEO van Febelfin en Geert Gielens, Director Economic en Strategic Affairs bij Febelfin over fiscale hervormingen en bijkomende heffingen voor de financiële sector.

 

Toezicht & beleid

Gebundelde verkoop: positie van de banksector

Naar aanleiding van een voorontwerp van wet publiceerden verschillende fora artikels en standpunten over de “gebundelde verkoop”.  In dit document vind je de visie van de banksector .

 

Digitalisering & innovatie

Febelfin standaarden voor afstandsbankieren

In dit artikel vind je de Febelfin standaarden voor afstandsbankieren voor ondernemingen.

 

Toezicht & beleid

Aanbevelingen voor het voorzitterschap van de Raad in 2024

In de aanloop naar 2024 publiceert Febelfin haar aanbevelingen voor het Belgisch voorzitterschap. Met dit document hoopt de financiële sector zijn prioriteiten kenbaar te maken, en zijn kennis te delen rond specifieke technische dossiers. Bovendien leggen we enkele suggesties voor om de kwaliteit van Europese wetgeving omhoog te krikken.

 

Werken in de financiële sector

Febelfin memberlist

Febelfin vertegenwoordigt ongeveer 245 financiële instellingen in België. In deze lijst vind je alle leden terug.

 

Digitalisering & innovatie

Archief bankstandaarden

In dit artikel vind je een opsomming van het archief bankstandaarden.

 

Digitalisering & innovatie

Brochure 'Digitale inclusie'

Febelfin maakte een brochure met hierin een oplijsting van al het materiaal dat wij ter beschikking stellen omtrent digitale inclusie en online veiligheid. Het is een handig en gestructureerd overzicht, voor zowel begeleiders als consumenten, van alles wat je moet weten om vlot en veilig digitaal te betalen en online geldzaken te regelen.

 

Digitalisering & innovatie

To app or not to app?

Via welke kanalen maken de Belgen het vaakst gebruik van bankdiensten? Waarvoor en hoe vaak gaat de Belgische bevolking nog fysiek naar het bankkantoor? En hoe zit het met de geldafhalingen? Ontdek alles in deze storytelling.

 

Werken in de financiële sector

Klanten met een beperking ontvangen

Febelfin stelde een brochure samen om klanten met een beperking zo goed mogelijk te ontvangen en bankmedewerkers hierin te begeleiden. De verzamelde informatie houdt rekening met onderlinge gedeelde ervaringen in de praktijk.

 

Werken in de financiële sector

Febelfin jaarverslag 2022

Febelfin vertegenwoordigt de financiële sector. Maar wat betekent dat nu precies? Wat realiseerde Febelfin zoal in 2022 en welke lopende projecten zijn er? Dat lees je in ons bondig maar compleet jaarverslag met de acties en hoogtepunten van het afgelopen jaar.

 

Duurzaam bankieren

Duurzaamheidsrapport Febelfin 2022

Febelfin werkt gedurende een hele tijd rond duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Lees hoe we via onze kernactitviteiten een duurzame bijdrage kunnen leveren.

 

Fraude & veiligheid

Don't be fooled by a phish

In 2022 hebben cybercriminelen massaal veel phishingberichten uitgestuurd en zich daarbij voorgedaan als vertrouwde organisaties, zoals banken, nutsbedrijven en overheidsdiensten. Hoe evolueert online fraude en wat zijn de meest actuele fraudevormen? Zijn ‘phishing’ en ‘geldezels’ voldoende gekend? Waar legt de sector zijn focus? Febelfin liet terug een onderzoek uitvoeren met het studiebureau IndiVille.

 

Digitalisering & innovatie

Flyer infosessies

In deze flyer vind je meer informatie over de infosessies veilig digitaal bankieren en betalen

 

Werken in de financiële sector

Gedragscodes

Dit zijn de verschillende gedragscodes van Febelfin.

 

Digitalisering & innovatie

Akkoord geldautomaten

Cash is en zal een belangrijk betaalmiddel blijven. Daarom werden verschillende initiatieven doorheen de jaren door de banksector uitgerold om de toegang tot cash te blijven verzekeren. Er werd een akkoord afgesloten tussen de banksector en de federale overheid, waarbij een ruime bereikbaarheid en beschikbaarheid van geldautomaten wordt gegarandeerd, vandaag en morgen.