3 min leestijd
Fraudeurs worden steeds inventiever in hun pogingen om gebruikers van digitale toepassingen te misleiden via frauduleuze verzoeken, zo ook via de online identificatie app itsme®. Daarom bundelen Febelfin en Belgian Mobile ID (het bedrijf achter de itsme®-app) de krachten om het publiek te waarschuwen voor een toename van oplichtingspogingen gebaseerd op psychologische manipulatie van slachtoffers. Dit fenomeen wordt ook wel eens “social engineering” genoemd.
Terwijl de zomerperiode voor velen synoniem is voor ontspanning en deconnectie, blijven fraudeurs bijzonder actief. Steeds meer mensen worden het slachtoffer van online fraude, waarbij de gedupeerde gemanipuleerd en uitgenodigd wordt om een actie te bevestigen die hij niet zélf geïnitieerd heeft. Daarom zetten Febelfin en itsme® in op sensibilisering zodat iedereen optimaal geinformeerd de zomervakantie tegemoet kan.
Fraudeurs gebruiken social engineering technieken en doen zich voor als banken, overheidsdiensten of Card Stop. Het scenario verloopt vaak als volgt:
Een vals bericht of telefoontje verwijst naar een dringende situatie: een verdachte activiteit, een rekening beveiligen, een transactie blokkeren, een terugbetaling bevestigen...
Het slachtoffer wordt vervolgens aangespoord om de itsme®-app te openen en de getriggerde actie goed te keuren om bijvoorbeeld “zijn rekening te beveiligen” of “een transactie te blokkeren”. Die actie stemt echter niet overeen met de omschrijving van de transactie in itsme®.
In werkelijkheid valideert het slachtoffer een transactie die door de fraudeur werd geïnitieerd, vaak een overschrijving.
Voorbeelden:
Alles wordt op een geloofwaardige en dringende wijze gepresenteerd, waarbij er ook wordt ingespeeld op het creëren van stress of het uitbuiten van andere omstandigheden zoals reizen of vakantie.