De beste tips om veilig te shoppen tijdens Black Friday

26 november 2019 - 3 min leestijd

Met Black Friday in het vooruitzicht vliegen de online kortingen je om de oren. Bedrijven verleiden iedereen met de hipste aanbiedingen en de beste deals. Het ideale moment om als consument een koopje te doen.

 

Toch op voorwaarde dat hij aan het shoppen slaat met een gezonde dosis waakzaamheid. Want ook voor fraudeurs is Black Friday een interessante dag. Febelfin zet de beste tips op een rijtje om niet in de fraudeval te lopen.

Black Friday is voor fraudeurs het gedroomde excuus om phishingberichten te sturen. Net zoals elk jaar krijgen heel wat consumenten berichtjes (mails, sms’en, social mediaberichten) over een niet te missen aanbieding of torenhoge korting.

Om van die superleuke deal te kunnen genieten, wordt “terloops” gevraagd naar bancaire gegevens. Of het bericht linkt door naar een betaalpagina waar je onmiddellijk die spotgoedkope jeans kunt afrekenen. Wie in deze phishingval trapt, kan wel eens achterblijven met een geplunderde rekening.

 

Volgende tips zorgen ervoor dat phishingfraudeurs geen kans krijgen:

  • Geef nooit je pincode of andere bankcodes door via telefoon, mail, sms of sociale media.
  • Negeer berichten die je via een link naar een (valse) betaalsite of een (nagemaakte) app of site van je bank brengen.
  • Voer alleen overschrijvingen uit in de vertrouwde app van de bank op je smartphone of via de beveiligde website van je bank.

Wie online graag op zoek gaat naar de beste koopjes, kijkt dus best wat uit. Niet alleen om de hoogste korting te scoren of de beste dienstverlening, maar ook om niet opgelicht te worden. Want zelfs als fraudeurs Black Friday niet misbruiken om phishingmails te sturen, dan kan de consument nog steeds een kat in een zak kopen. En dan komt die leuke jeans nooit aan of blijkt dat een waardeloze prul te zijn. Jammer van de aankoop dus.  

De tips van Europol, de Europese politieorganisatie, en Febelfin helpen om ook hier het bos door de bomen te zien en zonder problemen te genieten van Black Friday: