Voldoende toegang tot cash: verduidelijking bij akkoord van 31 maart 2023

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

9 augustus 2023 - 4 min leestijd

De digitalisering van diensten in onze maatschappij neemt elk jaar toe.  Ook de financiële sector ontsnapt niet aan deze tendens. Zo is bijv. tijdens de voorbije 10 jaar het aantal afhalingen aan cashautomaten gehalveerd.  Cash blijft echter een wettig en belangrijk betaalmiddel.

 

De financiële sector heeft in samenwerking met de regering een belangrijk akkoord gesloten om voldoende toegang tot cash te verzekeren voor alle consumenten. Het akkoord, dat tussen nu en eind 2025 wordt uitgerold, is een grote stap voorwaarts om ervoor te zorgen dat contant geld gemakkelijk beschikbaar blijft voor iedereen. De consument staat centraal in dit initiatief.

1. Bereikbaarheid en beschikbaarheid van de geldautomaten

 

Niettegenstaande het sterk dalende gebruik van cash wordt gegarandeerd dat er in België tegen eind 2025 er 2369 locaties overblijven met in totaal 4061 geldautomaten.

Het aantal locaties en geldautomaten zullen tussen nu en eind 2025 dus nog verminderen (eind 2022 waren er 3.224 locaties en 5.199 geldautomaten, dikwijls niet ver van elkaar gelegen) maar het akkoord zorgt voor een betere en meer rationele spreiding dan voorheen. Nu bevinden zich nl. soms nog verschillende automaten van de grootbanken op korte afstand van elkaar in dezelfde straat.

De vier grootbanken, namelijk Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC/CBC, hebben besloten om samen te werken onder de noemer Bancontact. Dit netwerk van cashpunten zal hun bestaande netwerk van geldautomaten vervangen. Daarnaast maken Argenta, AXA, Crelan, vdk bank, Beobank, Europabank en Attijariwafabank ook deel uit van het akkoord met de regering, en zij zullen blijven opereren onder hun eigen merknaam.

Met dit akkoord zullen we enerzijds nieuwe geldautomaten plaatsen op strategische locaties in de provincies, om de afstand tot een geldautomaat zo klein mogelijk te houden. Anderzijds zullen we in stedelijke gebieden voldoende geldautomaten voorzien om mogelijke wachtrijen te vermijden.

Zo willen we een ruime bereikbaarheid en beschikbaarheid van geldautomaten in België garanderen.

2. Elke gemeente minstens 1 geldautomaat

 

Met het akkoord garanderen we dat elk van de 581 hoofdgemeenten in België over minstens één geldautomaat zal beschikken. Momenteel zijn er enkele gemeenten zonder geldautomaat, maar dat zal tegen 2025 veranderen dankzij dit akkoord. De banksector zal in een geldautomaat voorzien in de hoofdgemeenten waar de laatste ATM is weggehaald na 31/12/2021; voorheen rustte deze verplichting op bpost.

Dit engagement geldt voor elke hoofdgemeente, dit geldt niet voor deelgemeenten.

3. Versoepeling gratis geldafhalingen

 

Als onderdeel van het akkoord kunnen consumenten voortaan 24 gratis afhalingen per jaar uitvoeren bij geldautomaten, ongeacht bij welke bank de afhaling plaatsvindt. Dit betekent dat de 24 gratis afhalingen niet langer beperkt zijn tot geldautomaten van de eigen bankinstelling.

Wij zijn als financiële sector vastbesloten om onze rol volledig te vervullen en blijven investeren in een goede toegang tot cash, vandaag en in de toekomst. Ondanks de onomkeerbare evolutie van dalend cashgebruik, erkennen we het belang van contant geld als betaalmiddel voor veel consumenten.

Het akkoord tussen de financiële sector en de regering is een mijlpaal in het verzekeren van voldoende toegang tot cash voor alle consumenten in België. We zijn ervan overtuigd dat dit initiatief een positieve impact zal hebben op het dagelijks leven van vele burgers en hun financiële behoeften zal ondersteunen. De uitvoering van dit akkoord zal gemonitord worden door de Nationale Bank.