5 september 2023 - 4 min leestijd
Nu september is begonnen , betekent dit dat een derde van de tijd dat Spanje het voorzitterschap van de Raad bekleedt, is verstreken. Het Spaanse voorzitterschap is van groot belang voor België, aangezien dit het begin markeert van het nieuwe trio-voorzitterschap, bestaande uit Spanje, België en Hongarije.
Een nieuw trio-voorzitterschap brengt een nieuw programma met zich mee, gezamenlijk aangenomen door Spanje, België en Hongarije, waarin hun gedeelde prioriteiten voor de komende 18 maanden worden uiteengezet. Deze doelstellingen draaien voornamelijk om het versterken van onze economische basis, het waarborgen van de rechten van burgers, het vergemakkelijken van een rechtvaardige overgang naar duurzaamheid en het bevorderen van de belangen van Europa wereldwijd. Het gedetailleerde programma omvat ook specifieke doelen voor de financiële sector, zoals het voltooien van de Bankenunie, vooruitgang boeken richting een "echte Kapitaalmarktenunie", het verkennen van de digitale euro en het verbeteren van de toegang tot financiële gegevens.
Spanje hield op 23 juli vervroegde nationale verkiezingen, na tegenvallende resultaten bij lokale en regionale verkiezingen eind mei, wat premier Pedro Sánchez dwong om het proces te versnellen. De verkiezingen hebben de politieke situatie in Spanje in een patstelling gebracht waarin geen van de twee grootste partijen een duidelijke meerderheid heeft en elke mogelijke coalitie verstrekkende concessies zal vereisen. Verkiezingen houden tijdens een voorzitterschap is niet ideaal, maar de onrust die nu Spanje zonder beslissend leiderschap achterlaat, is geen goed teken voor de komende maanden. Het moet echter worden opgemerkt dat veel van de prioriteiten al op technisch niveau zijn vastgesteld, en vergaderingen zijn dienovereenkomstig gepland. Zelfs als de linkse coalitie wordt vervangen door een rechtse coalitie, kan de invloed ervan op relevante wetgeving voor de financiële sector beperkt zijn.
Hoewel de meeste voorzitterschappen lopende dossiers erven van hun voorgangers, is er nog steeds ruimte voor prioriteiten. Het Spaanse voorzitterschap streeft naar bevordering van de "herindustrialisatie" van Europa, het bevorderen van de ecologische overgang, het bevorderen van sociale en economische rechtvaardigheid en het versterken van de Europese eenheid. Met betrekking tot onze specifieke prioriteiten streeft de Spaanse minister van Financiën, María Jesús Montero Cuadrado, naar voortgang inzake de CMDI, onmiddellijke betalingen, de digitale euro, het AML-pakket en duurzame financiering. Bovendien benadrukken ze het belang van digitale initiatieven zoals de AI-wetgeving, eIDAS, de Data Act en de Cyber Resilience Act. De Spaanse delegatie is bijzonder vocaal over de AI-wetgeving en toont hun toewijding om triloogonderhandelingen af te ronden. Bovendien zullen ze werkzaamheden aan de digitale euro initiëren, waarbij wordt erkend dat de daaropvolgende drie voorzittende lidstaten na België geen eurozone-landen zijn.
Premier Sánchez stelde in mei hoge ambities, waarbij hij verklaarde dat "dit moet gebeuren onder ons voorzitterschap, dat het laatste volledig operationele voorzitterschap van de wetgevingscyclus zal zijn omdat de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni van volgend jaar zullen plaatsvinden". Hoewel het misschien wat voorbarig was om het een "het laatste volledig operationele voorzitterschap" te noemen, hopen we dat deze ambitie nog steeds springlevend is.
Voor degenen die up-to-date willen blijven, worden nuttige overzichten van de vergaderingen gepubliceerd op het officiële voorzitterschapsaccount.