Rotation of chairs: het Zweedse voorzitterschap van de Raad van de EU

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

2 min leestijd

Vanaf januari 2023 bekleedt Zweden voor de derde keer sinds hun toetreding tot de EU de rol van voorzitter van de Raad. Ze nemen over van Tsjechië en zijn de laatste schakel binnen het Trio-voorzitterschap van Frankrijk- Tsjechië- Zweden. Net zoals elke andere voorzitter zullen ze zich neutraal moeten opstellen maar zullen ze wel in de mogelijkheid zijn om bepaalde prioriteiten te stellen. De Zweden zullen in de komende maanden ongeveer 2000 EU meetings voorzitten.

 

De Zweedse regering bestaat uit twee centrumrechtse partijen; de Zweedse Christendemocraten (Kristdemokraterna) en Liberalen (Liberalerna) die gesteund worden door de rechtse Zweedse Democraten (Sverigedemokraterna). Deze laatste zit dus niet in de regering maar bieden steun vanuit het parlement in ruil voor inspraak.

De Zweedse ambities zijn sterk beïnvloedt door de Russische invasie van Oekraïne en de geopolitieke en economische gevolgen hiervan. De overkoepelende prioriteiten van het voorzitterschap focussen op veiligheid, veerkracht en welvaart. Het Zweedse voorzitterschap heeft in het bijzonder aandacht voor het concurrentievermogen van Europese bedrijven. Ze zien vooral in de digitale transitie grote opportuniteiten voor bedrijven om hun concurrentiepositie te versterken.

Er staan de Zweedse vertegenwoordigers nog enkele complexe dossiers te wachten die van belang zijn voor de financiële sector. Zo zal het Zweedse voorzitterschap zich bijzonder moeten inzetten om een akkoord te vinden tussen de Raad en het Europese Parlement voor wat betreft de Banking Package en de wetgeving inzake Artificial Intelligence. Twee dossiers waarin de spanningen soms hoog oplopen op Europees niveau. Daarnaast vermeldt Zweden dat het zich in het bijzonder ook zal toeleggen op enkele specifieke dossiers: de Energy Taxation Directive, VAT for the Digital Age, de Energy Performance of Buildings Directive en de wetgeving inzake de European Single Access Point (ESAP). Het voorzitterschap zal ook werken aan fraudebestrijding en het bestrijden van belasting misdrijven.

Daarnaast zal het Zweedse voorzitterschap geconfronteerd worden met de publicatie van enkele nieuwe wetgevende dossiers, waaromtrent ze de werkzaamheden in de Raad zullen moeten opstarten. En dat zijn niet de minste, met als belangrijkste dossiers de verbetering van het Retail Investment Framework, de herziening van PSD2 (de huidige betaalrichtlijn) en nieuwe wetgeving inzake Open Finance.