Het Belgische voorzitterschap van de Raad

3 januari 2024 - 3 min leestijd

Vanaf 2024 zal België voor de 13e keer het roterend voorzitterschap van de Raad van de EU op zich nemen. België was het eerste land ooit dat dit voorzitterschap bekleedde, en het heeft in het verleden al drie keer de Raad aan het einde van een Europese legislatuur mogen leiden. Toegegeven, al die keren waren in de jaren ‘60 en ‘70, maar desondanks zal België nu voor de vierde keer een naadloze overgang naar de volgende legislatuur ondersteunen. 

 

Het voorzitterschapsprogramma heeft als slogan 'beschermen - versterken – vooruitzien’, wat verwijst naar op het beschermen van burgers, het verbeteren van Europese samenwerking en het voorbereiden op onze toekomst. België zet zes thematische gebieden in de verf, deze richten zich op democratische principes, concurrentievermogen, een sociaal verantwoorde groene transitie, de sociale- en gezondheidsagenda, het beschermen van mensen en grenzen, en het bevorderen Europa als wereldspeler. Dit sluit nauw aan bij het trio-voorzitterschapsprogramma dat in samenwerking met de Spaanse en Hongaarse regeringen is gepubliceerd. 

Wat betreft prioriteiten op het gebied van financiële diensten, wordt vermeld dat er aandacht zal zijn voor het afronden van de wetgevende agenda. In de eerste maanden van het voorzitterschap zal België alle inspanningen richten op het vinden van compromissen met het Europees Parlement. De deadline is kort, aangezien alle compromissen moeten worden vertaald in de 24 officiële EU-talen en het Parlement de teksten in plenaire zitting moet aannemen. De laatste plenaire zitting staat gepland op 25 april. 

Het belooft een drukke start te worden, maar de werkzaamheden eindigen niet na enkele maanden. In de tweede fase van hun voorzitterschap kunnen Belgische onderhandelaars overeenkomsten smeden tussen de lidstaten over de openstaande dossiers en een cruciale rol spelen bij het vormgeven van de strategische agenda voor de komende Europese legislatuur. 

Wat betreft specifieke dossiers vermeldt het programma de EU Retail Investment Strategy, de Listing Act, EMIR, CMDI, ESG Ratings Regulation en AML-Package. Ook belastingdossiers zullen de aandacht krijgen van Belgische onderhandelaars. Staan ook op de agenda: BEFIT, BTW in het digitale tijdperk en FASTER. Het werk aan relevante horizontale dossiers, waaronder de AI-wet, de Cyber Resilience Act en de Late Payments Directive, zal ook doorgaan met als doel het tot een positie te komen. Ontbrekend van de agenda zijn het “Single Currency Package” (met oa Digitale Euro), en Financial data access and payments package, verrassend omdat we ook verwachten dat er aan deze dossiers zal worden gewerkt. 

Vanuit een strategisch perspectief streeft het programma naar het versterken van investeringen en transparantie, verdiepen van de open strategische autonomie van de EU, promoten van financiële geletterdheid en inclusie, werken aan een consolidatie van kapitaalmarkten, stroomlijnen van rapportagevereisten en een sterkere cyberweerbaarheid in de EU. 

Een nieuwe legislatuur is een kans om vooruit te kijken en de toekomst vorm te geven. Daarom vraagt Febelfin beleidsmakers om een allesomvattende langetermijnvisie voor de financiële sector aan te nemen. Europese staten zouden moeten onderzoeken hoe een soevereine financiële sector integreert in de open strategische autonomie van de Unie en inzetten op regelgeving die de sector toelaat om zijn sterktes maximaal te benutten ten behoeve van onze economie en burgers. Meer van onze aanbevelingen hierover zijn terug te vinden in ons Europees memorandum

Bezoek de officiële website om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over het Belgische voorzitterschap. 

Bezoek de officiële website; www.belgian-presidency.consilium.europa.eu om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over het Belgische voorzitterschap.