30 januari 2023 - 2 min leestijd
In de eerste helft van 2024 neemt België de rol op als voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Gedurende 6 maanden zullen verschillende administraties een leidende rol spelen in de Europese besluitvorming. Hoewel het voorzitterschap van de Raad zich moet gedragen als een eerlijke bemiddelaar, kan de voorzitter wel bepaalde prioriteiten stellen en haar stempel drukken op de onderhandelingen. België zal zijn reputatie als compromisgerichte onderhandelaar kunnen hernieuwen.
In de aanloop naar 2024 publiceert Febelfin haar aanbevelingen voor het Belgisch voorzitterschap. Met dit document hoopt de financiële sector zijn prioriteiten kenbaar te maken, en zijn kennis te delen rond specifieke technische dossiers. Bovendien leggen we enkele suggesties voor om de kwaliteit van Europese wetgeving omhoog te krikken.
Febelfin pleit voor een wetgevend kader dat banken toelaat om aan de noden van Europese bedrijven en particulieren te voldoen en daarbij ook een drijvende kracht kan zijn in de transitie naar een meer duurzame samenleving. Dit is enkel mogelijk door een gericht beleid te voeren dat de financiering van een groenere toekomst mogelijk maakt, innovatie bevordert en groei voor de economie en bedrijven bewerkstelligt.
Febelfin roept beleidsmakers op elk dossier te benaderen met een voldoende kennis van de volledige context en de impact voor alle stakeholders. Daarbij is het belangrijk steeds te ijveren voor een zo gelijk mogelijk speelveld, rekening te houden met het gediversifieerd bankenlandschap in België en de competitiviteit van onze banken en bedrijven op Europees en internationaal vlak. Enkel op deze manier kan de Europese financiële sector een voorloper blijven op vlak van innovatie en duurzaamheid, de klant centraal plaatsen en aan de noden van de samenleving beantwoorden
Febelfin staat klaar als partner voor het Belgische voorzitterschap en kijkt ernaar uit om constructieve input te leveren en in dialoog te treden met alle betrokken stakeholders.