FAQ: Verificatie van de naam van de begunstigde

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

In deze FAQ vind je alles wat je moet weten over de "verificatie van de naam van de begunstigde". Deze verificatie waarschuwt jou als de naam en het rekeningnummer van de begunstigde niet overeenstemmen en wordt kosteloos aangeboden. Het biedt je meer vertrouwen en zekerheid dat het geld naar de juiste begunstigde wordt overgeschreven, verhoogt de efficiëntie van overschrijvingen en helpt bepaalde vormen van fraude in het kader van overschrijvingen te bestrijden.

Algemeen

Wat is de “verificatie van de naam van de begunstigde”? Toon minder info

De verificatie van de naam van de begunstigde voor overschrijvingen, ook wel gekend als de IBAN-naamcontrole, waarschuwt jou als de naam en het rekeningnummer van de begunstigde niet overeenstemmen. Het biedt je meer vertrouwen en zekerheid dat het geld naar de juiste begunstigde wordt overgeschreven, verhoogt de efficiëntie van overschrijvingen en helpt bepaalde vormen van fraude in het kader van overschrijvingen te bestrijden. Het is dus een nieuw belangrijk instrument om de betrouwbaarheid en veiligheid van financiële transacties te garanderen. 

Wat zijn de voordelen van de “verificatie van de naam van de begunstigde” voor de klant? Toon minder info
  • Ten eerste geeft de verificatie je meer vertrouwen dat jouw geld bij de juiste begunstigde terechtkomt. 

  • Aangezien de bank de controle automatisch uitvoert, verlies je geen tijd en worden fouten vermeden. Dit alles draagt bij aan de efficiëntie van overschrijvingen. 

  • Daarenboven helpt de verificatie fraudevormen in het kader van overschrijvingen, zoals factuurfraude, bestrijden en zo de veiligheid verhogen. 

Hoe werkt deze verificatie? Toon minder info
  • Tijdens de invoering van een overschrijvingsopdracht verifieert jouw bank bij de bank van de begunstigde of het rekeningnummer (IBAN) en de naam van de begunstigde overeenstemmen. Als klant hoef je hiervoor geen bijkomende stappen te ondernemen want dit gebeurt automatisch.  

  • Als de naam en het rekeningnummer niet (helemaal) overeenstemmen, zal jouw bank dit melden. 

  • Jij beslist na een melding zelf of je met de overschrijving verder gaat met of zonder wijziging. Op dat vlak verandert er dus niets en ben je, net zoals vandaag al het geval is, zelf verantwoordelijk voor de overschrijvingen die je doet. Deze melding dient als een waarschuwing. In het geval de gegevens niet (helemaal) overeenstemmen, raden we aan om altijd de naam van de begunstigde te controleren om fraude en foutieve overschrijvingen te vermijden. 

Welke resultaten kan deze verificatie opleveren? Toon minder info
  • De ingevulde naam stemt overeen met de naam van de begunstigde.  

  • De ingevulde naam stemt bijna overeen met de naam van de begunstigde. Je hebt bijvoorbeeld een typefout gemaakt of de ingevulde naam wijkt licht af van de juiste naam. De bank zal in dat geval steeds de geregistreerde naam van de begunstigde melden.   

  • De ingevulde naam stemt niet overeen met de naam van de begunstigde. Beslis je dan om verder te gaan zonder wijziging, dan kan het bedrag bij de verkeerde begunstigde terecht komen. Wanneer de begunstigde een rechtspersoon is, zal de bank ook in dit geval de geregistreerde naam melden. 

  • Het kan uitzonderlijk ook gebeuren dat de verificatie niet mogelijk is omwille van een technische storing of omdat de bank van de begunstigde niet (tijdig) kon antwoorden. Je bank zal je dit dan ook laten weten.   

Welke melding krijg ik wanneer ik de juiste naam invul? Toon minder info

Wanneer de ingevulde naam en de rekening overeenstemmen, krijg je een groen vinkje te zien, geen melding, ofwel een tekstuele melding, zoals: 

“De ingevulde naam stemt overeen met de naam van de begunstigde”.  

Welke melding krijg ik wanneer de ingevulde naam bijna juist is? Toon minder info

Maak je een foutje in de naam of wijkt de ingevulde naam licht af van de juiste naam (bijvoorbeeld Tom Jansen in plaats van Tom Janssens), dan wordt de betrokken geregistreerde naam getoond. We raden je aan deze naam dan over te nemen. Deze melding wordt meestal in oranje weergegeven en luidt bijvoorbeeld: 

“De ingevulde naam stemt bijna overeen met de naam van de begunstigde. Bedoelt u misschien <geregistreerde naam>?” 

Welke melding krijg ik wanneer ik de foute naam invul? Toon minder info

Wanneer je overschrijft naar een rekening van een privépersoon en de ingevulde naam niet overeenstemt met de geregistreerde naam, bijvoorbeeld Pieters i.p.v. Janssens, krijg je een foutmelding. Deze melding wordt meestal in rood weergegeven en luidt bijvoorbeeld: 

“Let op! Deze rekening is van een privépersoon waarbij de ingevulde naam niet overeenstemt met de naam van de begunstigde. Gaat u verder zonder wijziging, dan kan het bedrag bij de verkeerde begunstigde terechtkomen.” 

Wanneer je overschrijft naar een professionele rekening en de ingevulde naam niet overeenstemt met de geregistreerde naam, bijvoorbeeld Sectorfederatie Banken i.p.v. Febelfin, krijg je een foutmelding, waarin de geregistreerde naam wordt gemeld. We raden je aan deze naam dan over te nemen. Deze melding wordt meestal in rood weergegeven en luidt bijvoorbeeld:  

“Let op! De ingevulde naam stemt niet overeen met de naam van de begunstigde. De naam van de begunstigde is < geregistreerde naam>. Gaat u verder zonder wijziging, dan kan het bedrag bij de verkeerde begunstigde terechtkomen.”   

Welke melding krijg ik wanneer er geen verificatie kan worden uitgevoerd? Toon minder info

Is er geen verificatie mogelijk, bijvoorbeeld omwille van een technische storing of omdat de bank van de begunstigde niet (tijdig) antwoordde, ontvang je een melding zoals onderstaande. Jij beslist na deze melding of je verdergaat met of zonder wijziging. 

"We kunnen niet controleren of de naam van de begunstigde juist is. Gaat u verder, dan kan het bedrag bij de verkeerde begunstigde terechtkomen."

Wat moet ik doen als ik een foutmelding krijg? Toon minder info
  • Controleer de betaalgegevens en neem indien nodig contact op met de begunstigde (opgelet: contactgegevens op een vervalste factuur kunnen ook vervalst zijn).

  • Jij beslist na een melding of je verdergaat met of zonder wijziging. Jij blijft, net zoals vandaag al het geval is, verantwoordelijk voor de overschrijvingen die je doet.

Wat kan ik doen om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen? Toon minder info

Geef in jouw lijst van vertrouwde begunstigden de naam van de begunstigde (voor- en achternaam) steeds correct in. Werk in jouw lijst met vertrouwde begunstigden de naam ook bij ingeval van een foutmelding, om deze in de toekomst te vermijden.  

Bijvoorbeeld: Een overschrijving naar de begunstigde “papa” aanpassen naar de officiële naam van je vader. Doe je dit niet, dan zal je telkens een foutmelding blijven ontvangen. 

Krijgen anderen mijn naam te zien wanneer ze een overschrijving naar mijn rekening uitvoeren? Toon minder info

Bij de verificatie van de naam van de begunstigde wordt enkel en alleen de naam van een privépersoon getoond wanneer de betaler een klein foutje maakte in de naam (bv. Jansen i.p.v. Janssens) of de ingevulde naam licht afwijkt van de juiste naam.  Om jouw privacy maximaal te waarborgen, wordt in geen enkel ander geval jouw naam getoond. 

Op welke betalingen is de verificatie van toepassing? Toon minder info

Alle overschrijvingen die je zelf ingeeft en worden uitgevoerd in euro, ongeacht via welk bankkanaal (pc bankieren, mobiel bankieren, ...) naar rekeningen bij banken in de eurozone. 

Op welke betalingen is de verificatie niet van toepassing? Toon minder info
  • Betalingen in andere munteenheden 

  • Betaalkaartbetalingen  

  • Wanneer je het rekeningnummer en de naam van de begunstigde niet zelf invoert, bijvoorbeeld het scannen van een QR-code via Payconiq/Wero 

  • Domiciliëringen 

Wat doen de Belgische banken meer dan het wettelijk kader voorschrijft? Toon minder info

Een Europese betalingsverordening (2024/886) voorziet het wettelijk kader. Om jou zo veel mogelijk te beschermen tegen fraude, gaan 16 Belgische banken (Argenta Spaarbank, Arkéa Direct Bank/Keytrade Bank, Bank Van Breda, Bank Nagelmackers, Banque CPH, Belfius Bank, Beobank, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, Crelan, Delen Private Bank, Europabank, ING België, KBC Bank, MeDirect en vdk Bank) nog een stapje verder dan dit wettelijk kader voorschrijft: 

  • Rechtspersonen: bij een fout wordt de geregistreerde wettelijke naam vermeld (indien beschikbaar);

  • Privépersonen: bij een fout wordt vermeld dat de begunstigde een privépersoon is. Dit dient als extra waarschuwing voor de betaler, mocht deze willen overschrijven naar een rechtspersoon (bijvoorbeeld voor een factuur);

  • De verificatie wordt niet beperkt tot betaalrekeningen, maar geldt ook voor spaarrekeningen; 

  • Wanneer een rekening recent werd gesloten, wordt dit ook gemeld aan de betaler, opdat hij de overschrijving niet zou bevestigen;

  • Voor rechtspersonen wordt zowel rekening gehouden met geregistreerde benamingen bij hun bank, als met wettelijke benamingen, afkortingen en handelsnamen die zijn geregistreerd in de Kruispuntbank Ondernemingen (KBO). Dit laatste zal het geval zijn tegen uiterlijk 9 oktober 2025. 

Welke naam moet ik invoeren wanneer ik overschrijf naar een rekening met twee titularissen? Toon minder info

Wanneer je een overschrijving uitvoert naar een rekening op naam van twee titularissen, volstaat het om één volledige naam (voor- en achternaam) in te vullen. Het is dus niet nodig de naam van beide begunstigden in te voeren. 

Op welke namen vindt de verificatie plaats van de begunstigde rekening? Toon minder info

Voor privépersonen vindt de verificatie plaats ten opzichte van de voor- en achternaam van alle rekeninghouders, hoewel je maar één voor- en achternaam dient in te vullen. In geval van een beperkte afwijking wordt enkel de geregistreerde naam getoond van de rekeninghouder wiens naam werd ingevoerd. 

Voor rechtspersonen vindt de verificatie plaats ten opzichte van de wettelijke benamingen die zijn geregistreerd bij de bank van de begunstigde, alsook ook de wettelijke afkortingen en handelsnamen voor zover die zijn geregistreerd bij de bank en, indien in België, bij de Kruispuntbank Ondernemingen (KBO). Dit laatste zal het geval zijn tegen uiterlijk 9 oktober 2025. 

Houdt de verificatie van de naam van de begunstigde een extra kost in? Toon minder info

Neen, de verificatie in het kader van een initiatie van een overschrijving is kosteloos. 

Specifiek voor professionelen

Wat kan ik als onderneming doen om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen? Toon minder info

We roepen begunstigde rechtspersonen en ondernemingen op om hun benamingen op facturen, bij hun bank en in de Kruispuntbank Ondernemingen (KBO) correct te vermelden. Het is belangrijk om zowel wettelijke benamingen, handelsnamen en/of afkortingen te vermelden op de factuur en te registreren bij het KBO, om foutmeldingen bij overschrijvingen tegen uiterlijk de wettelijke start zoveel mogelijk te vermijden. Op die manier zorg je er als onderneming ook voor dat facturen correct kunnen worden betaald en dat jouw klanten met minder vragen zitten. 

Krijgen betalers de naam van mijn onderneming te zien wanneer ze een overschrijving naar de rekening van mijn onderneming invoeren? Toon minder info

Ja, de geregistreerde naam van jouw onderneming, met uitzondering van vrije beroepen of zelfstandigen, wordt getoond aan de betaler indien de ingevoerde naam bijna of niet overeenstemt. 

Wat met overschrijvingen in een bestand? Toon minder info
  • Voor overschrijvingen in een bestand heb je de mogelijkheid om voor opt-out te kiezen om de verificatie van de naam van de begunstigde niet te laten uitvoeren. 

  • Jouw bank informeert je over de modaliteiten voor overschrijvingen in een bestand. 

Hoelang duurt de verificatie voor een groot bestand? Toon minder info

Dit zal afhangen van het moment van verwerking van je bank en de grootte van het bestand.  

Kan de verificatie plaatvinden vóór en/of tijdens de initiatie van (een bestand met) overschrijvingen? Toon minder info

De bank moet de verificatie wettelijk aanbieden vóór de authorisatie van overschrijvingen. Jouw bank informeert je of de verificatie ook vóór de initiatie van (een bestand met) overschrijvingen wordt aangeboden.  

Is er een standaard verificatieresultaat beschikbaar dat kan worden verwerkt in boekhoudingsoftware? Toon minder info

Het standaard bestandsformaat Payment Status Report message ISO 20022 XML - “pain.002.001.10”. bevat ook het verificatieresultaat (zie Febelfin standaarden voor online bankieren).

  • Raadpleeg je bank om te weten te komen of, hoe en wanneer zij dit aanbiedt. 

  • Raadpleeg je boekhoudingsoftwareleverancier om te weten te komen of, hoe en wanneer dit wordt ondersteund.