Cijfers 2021: Do not feed the phish

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

2 min leestijd

Vandaag de dag zijn we met zijn allen meer dan ooit online: de coronapandemie in 2020 heeft het digitale leven verder versneld. De pandemie heeft wel meerdere veranderingen teweeg gebracht, maar heeft ook gezorgd voor een opstoot in het aantal frauduleuze berichten die constant circuleren.

 

Internetfraude is vandaag alomtegenwoordig. De meeste Belgen kwamen intussen al eens in aanraking met een poging tot online fraude. Er is zeker ook goed nieuws: ondanks de vele fraudepogingen, blijkt uit de cijfers van 2021 dat geslaagde fraude met phishing met een kwart gedaald is. We zien echter een verschuiving naar andere vormen van fraude.

Enkele vaststellingen uit het onderzoek:

  • Uit onderzoek dat Febelfin dit jaar samen met onderzoeksbureau IndiVille heeft uitgevoerd, blijkt dat een groot deel van de jongeren te los gaat om met online veiligheid.
  • Een vierde van de jongeren (25%) tussen 16 en 30 jaar heeft het afgelopen jaar financiële gegevens, waarbij ze zich niet goed voelden, gedeeld.
  • Ook zou 16% van de ondervraagde jongeren zonder twijfelen zomaar hun bankcodes doorgeven als hun ‘bank’ ernaar vraagt.
  • Eén op vier (24%) jongeren in België heeft bovendien nog nooit van phishing gehoord. 
  • Maar liefst 16% van de ondervraagde jongeren zouden hun bankkaart of bankgegevens doorgeven aan iemand die ze niet kennen in ruil voor geld. Dat percentage ligt 7% hoger dan vorig jaar.
  • Heel weinig jongeren weten wat een geldezel exact is. Bijna 8 op 10 heeft geen idee en 14% van de ondervraagde jongeren denkt dat geldezel worden, geen strafbaar feit is.