Klassieke overschrijving

4 min leestijd

Met een overschrijving zet je een som geld over van de ene naar de andere rekening. Overschrijvingen worden vooral gebruikt bij het betalen van facturen.

 

Als je een factuur ontvangt, zit daar meestal een overschrijvingsformulier aan vast. Is dat niet het geval? Dan ontvang je minstens de volgende gegevens die je nodig hebt om een overschrijving uit te voeren: 

  • de naam van het bedrijf/de organisatie
  • het rekeningnummer van het bedrijf/de organisatie

Vaak bevat het overschrijvingsformulier ook een gestructureerde mededeling. Neem die zeker mee bij het uitvoeren van je overschrijving. Alle gegevens kan je vlot invoeren via digitaal bankieren.

 

Een andere mogelijkheid is om het papieren (rode) formulier in te vullen en ondertekend terug te bezorgen aan je bank. Opgelet: sommige banken rekenen kosten aan voor een manuele verwerking. 

Meer weten over het Europees inschrijvingsformulier? Lees dan gauw onze leaflet.

 
 

Ken jij het verschil tussen IBAN en BIC?

 

IBAN

 

Een IBAN staat gelijk aan een bankrekeningnummer. Het aantal tekens varieert van land tot land, maar het maximum is 34. Aan het begin van elke IBAN staan telkens twee letters die overeenstemmen met de (ISO-)code van het land waarin de rekening wordt gehouden (bijvoorbeeld FR voor een Franse rekening of NL voor een Nederlandse rekening). 

Afkorting voor International Bank Account Number.

 

In ons land bestaat een IBAN-nummer uit 16 tekens (oorspronkelijk waren dat er 12). Aan het begin staan de letters 'BE', gevolgd door 2 cijfers. Daarna volgen de 12 cijfers van het nationaal rekeningnummer.

Een Belgisch rekeningnummer kan er dus zo uitzien: BE68 5390 0754 7034.

BIC

 

De BIC is bedoeld om een bank te herkennen. De BIC telt 8 of 11 tekens en bestaat uit een bankcode (4 tekens), een landcode (ISO) (2 letters), een plaatscode (2 tekens) en kan voor bepaalde banken worden aangevuld met een kantoorcode (3 tekens).

BIC staat voor Business Identifier Code. 

Voorbeeld Belgische BIC-code: BANKBEBB.