8 min leestijd
Sta je te popelen om op vakantie te vertrekken? Ga dan eerst even na welk betaalmiddel je het best meeneemt. Is dat je kredietkaart, debetkaart of cash geld? Wij helpen je op weg.
Eerst en vooral raden we af om een hoop euro’s te laten omwisselen in de lokale munt van je bestemming en om te vertrekken met een portefeuille vol bankbiljetten. Je kan een kleine hoeveelheid cash meenemen voor de zekerheid, maar het handigst én het veiligst is om digitaal te betalen.
De meesten onder ons gebruiken in eigen land een debetkaart om te betalen of geld af te halen. Maar ook in het buitenland blijft je debetkaart perfect werken. Je hoeft dus niet persé speciaal voor je reis een kredietkaart aan te schaffen. Hou wel rekening met een aantal zaken:
Heb je al een kredietkaart, dan kan ook die perfect mee op reis. Het voordeel van een kredietkaart: je rekening wordt niet onmiddellijk gedebiteerd maar eenmaal per maand.
Wil je volledig op voorhand vastleggen hoeveel je uitgeef, dan is een prepaid kaart misschien een goede optie voor jou. Dit alternatief voor een kredietkaart moet je eerst opladen met een zeker bedrag. Wat er niet opstaat, kan je dus ook niet uitgeven.
en paar aandachtspunten als je je kredietkaart meeneemt:
Moraal van het verhaal: raadpleeg op voorhand de tarieflijst van je bank. De kosten voor je debet-of kredietkaart zien er helemaal anders uit naargelang je bestemming. Zo ben je bv. in Spanje goedkoper af met je debetkaart maar is je kredietkaart misschien voordeliger in Tanzania. Je vindt de tarieflijsten terug in het bankkantoor en op de website van je bank.
Als je met je kaart betaalt buiten de eurozone, let je best ook op de zogenaamde dynamische wisselkoersomzettingen. Bij sommige lokale handelaren kan je op het betaalscherm kiezen om meteen in euro te betalen in plaats van in de lokale munt. Dit is op zich geen enkel probleem maar weet wel dat de lokale handelaar hier een commissie voor vraagt die vaak hoger zal liggen dan de commissie die je bank aanrekent.
Onze tip: betaal altijd in de lokale munt om hoge commissies voor wisselkoersomzetting te vermijden.
Wil je graag wat cash geld mee, dan check je best op voorhand met welke munt je ter plaatse moet betalen. Heb je vreemde deviezen nodig, plan dan tijdig een bezoekje aan je bank. Bij heel wat banken kan je deze deviezen vooraf (online) bestellen en afhalen in het bankkantoor.
Hou er wel rekening mee dat je lokale bankkantoor deze vreemde deviezen niet zomaar in de schuif heeft liggen. Langsgaan op de ochtend van je vertrek is dus niet zo’n goed idee. Sommige banken vragen een kost voor deze dienstverlening, andere niet. Ook hier check je best de tarieflijst van je bank.
Betalen met de smartphone blijft op je binnenlandse bestemming een ideaal betaalmiddel. Het is snel, veilig, gemakkelijk, hygiënisch en altijd beschikbaar. Maar ga er niet zomaar vanuit dat je smartphone ook als betaalmiddel kan dienen in het buitenland.
Dat komt omdat mobiele betaaloplossingen vaak lokaal (dus in België) en niet internationaal aangeboden worden. In het buitenland hebben ze hun eigen lokale oplossingen waar wij als Belgen dan weer geen beroep op kunnen doen. Uitzonderingen zijn Apple en Google Pay. Deze twee mobiele betaaloplossingen kan je zowel gebruiken in België als in het buitenland.
Welk betaalmiddel je ook kiest, wees altijd waakzaam. Fraudeurs en zakkenrollers blijven ook tijdens de zomermaanden actief.
Verwittig Card Stop onmiddellijk bij verlies of diefstal van je debetkaart of kredietkaart. Card Stop zal je betaalkaarten blokkeren. Het nummer is gemakkelijk te bereiken vanuit het buitenland (24u op 24u en 7 dagen op 7): +32 78 170 170.
Ook wanneer je je kaart nog in je bezit hebt en je bepaalde verrichtingen op je rekeninguittreksels niet herkent of als je je persoonlijke pin- of responsecode hebt doorgegeven aan een oplichter, bel je naar Card Stop en naar je bank. De website van Card Stop heeft een nieuwe pagina, waar alle contactinformatie per bank terug te vinden is.