Contactloos betalen: dat kan ook in het buitenland

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

5 min leestijd

Vertrek je binnenkort naar het buitenland? Weet dan dat je je aankopen ook daar contactloos kan betalen. Dat werkt zowel in binnen- als in buitenland.

 

Goed voorbereid op vakantie

 

Je kan contactloos betalen met je bankkaart of je smartphone. Bereid je wel goed voor als je naar het buitenland trekt. Soms zijn de regels ietwat anders dan in België.

Febelfin lijst hieronder alles op wat je moet weten over contactloos betalen:

  • De manier waarop je contactloos betaalt is hetzelfde in België als in het buitenland. Heb je nog nooit contactloos betaald? Deze video toont hoe het moet:
  • Je kan overal ter wereld contactloos betalen op voorwaarde dat de betaalterminal in de winkel contactloze betalingen aanvaardt. Hoe kan je dit weten? Check of op de betaalterminal hetzelfde contactloze symbool (4 radiogolfjes) staat als op je bankkaart. Als je niet zeker bent: vraag het dan aan de verkoper.
  • In België is de transactielimiet voor contactloze betalingen vastgelegd op 50 EUR. Elk land bepaalt zelf de limiet voor contactloze betalingen. Vraag dus best even aan de verkoper welke limiet van toepassing is op je vakantiebestemming.
  • Je kan, net zoals in België, opeenvolgende kleine contactloze betalingen uitvoeren met een limiet tot 100 EUR. Van zodra je de limiet van 100 EUR hebt bereikt, moet je je pincode opnieuw ingeven.
  • Is de terminal niet uitgerust voor contactloze betalingen of heb je de transactielimiet bereikt? Dan kan je de betalingen blijven uitvoeren door je bankkaart in de betaalterminal te steken en je  pincode in te tikken.
 

Altijd goed om weten

 

# Betalen met je debettkaart

Als je op vakantie gaat in Europa moet je niets ondernemen. Wanneer je buiten Europa reist, moet je je bankkaart tijdelijk laten activeren in functie van je gekozen bestemming. Je kan hiervoor terecht bij je bank.

Extra kosten? Toon minder info

Wanneer je binnen de eurozone betaalt of geld afhaalt met je debetkaart, is dat altijd volgens het geldend tarief in het land van oorsprong. Buiten de eurozone worden er extra kosten aangerekend, ook als je geld afhaalt aan een automaat. Je kan hiervoor de tarieflijst raadplegen op de website van je bank.

# Betalen met je kredietkaart

Je kredietkaart werkt over het algemeen op alle bestemmingen. Voor een reis naar de Verenigde Staten moet je je kaart soms laten activeren. Check dit dus zeker even bij je bank.

Extra kosten? Toon minder info

Wanneer je binnen de eurozone betaalt met je kredietkaart, is dat ook altijd volgens het geldend tarief in het land van oorsprong; buiten de eurozone komen er extra kosten bij. Wanneer je – in Europa of daarbuiten –  met je kredietkaart geld afhaalt aan een automaat, worden er steeds extra kosten aangerekend. De lijst met de tarieven kan je terugvinden op de website van je bank.

# Betalen met je smartphone

In België is betalen met je smartphone een ideaal betaalmiddel: het is snel, veilig en altijd beschikbaar. Ga er wel niet vanuit dat je in het buitenland altijd en overal met je smartphone kan betalen.

De meeste mobiele betaaloplossingen (bv. een QR-code via je eigen bankapp) werken namelijk enkel lokaal (voor ons in België dus) en worden niet internationaal aangeboden. Uitzonderingen hierop zijn Apple en Google Pay: deze twee mobiele betaaloplossingen kan je zowel hier gebruiken als in het buitenland.

Welk betaalmiddel je ook kiest, wees altijd waakzaam. Oplichters blijven ook tijdens de zomermaanden actief.

Helemaal voorbereid? Febelfin wenst je een deugddoende maar vooral ook veilige vakantie!