Praten over geld: wat is jouw money confession?

4 min leestijd

Campagne om taboe over geldzaken te doorbreken

 

Anno 2020 praten we nog steeds niet graag over geld: de één voelt zich er ongemakkelijk bij, de ander vindt het een ronduit onbeleefd gespreksonderwerp. In welk kamp we ook zitten, één ding is zeker: hoeveel we verdienen, uitgeven en sparen houden we liever voor onszelf.

 

Daarmee lijkt het grootste taboe vandaag niet seks, maar wel geld. Nochtans een belangrijk onderwerp wanneer je weet dat bijna de helft van de Belgische jongeren zich vandaag zorgen maken over hun geld.

Om dat taboe te doorbreken, lanceert Febelfin een campagne waarbij Vlaamse en Franstalige influencers “money confessions” delen. Dat zijn grappige, gênante, maar vooral herkenbare situaties waarin de influencers niet zo slim omgingen met geld.

Deze influencers springen mee op de kar

 

Eén van de gezichten van de campagne is Eline De Munck. Zij vertelt in haar confession over de eerste keer dat ze alleen op reis mocht: “Op m’n 16e mocht ik voor het eerst alleen op vakantie met m’n vrienden. Fantastisch! We gaven al ons geld uit in een pretpark, maar misten de bus naar huis. Gevolg? We hebben liedjes op straat moeten zingen om zo genoeg geld voor een treinticket bij elkaar te sprokkelen.”

Andere influencers vertellen hoe belangrijk het is om een centje opzij te houden. Zo vertelt Chuki Beats over die keer dat hij onvoldoende geld had overgehouden voor zijn belastingen.  

In de campagne laten we niet enkel influencers, maar ook jongeren uit het dagelijks leven aan het woord.  Zo vertelt Amber, een jongere die er op haar 19e plots financieel alleen voorstond over haar ervaringen: “Op school leer je niets of toch heel weinig over geld, bankzaken en verzekeringskwesties. Het is dus heel normaal als je iets niet weet of niet begrijpt. Ik had het geluk dat ik heel veel hulp kreeg van mijn grootvader en van een familielid die notaris is. Je moet je echt niet schamen om hulp te vragen aan mensen in je omgeving of aan professionals. Probeer vragen te stellen tot je begrijpt hoe iets in mekaar zit.”

Het is oké om je zorgen te maken over geld

 

De boodschap van Amber en de influencers is dezelfde: het is oké om je zorgen te maken over je geld. Zit je met vragen over geld of heb je al eens een financiële misser begaan? Schaam je niet want je bent zeker niet alleen. Durf er met iemand over praten en durf ook hulp te vragen wanneer je daar nood aan hebt.

Om jongeren van informatie te voorzien, richtte Febelfin het platform www.mijngeldenik.be op. Daar vinden jongeren allerlei informatie over geldzaken terug. Hoe vermijd ik dat ik teveel uitgeef? Hoe vul ik mijn eerste belastingbrief in? Heb ik een vaste job nodig om te kunnen lenen? En wat moet ik allemaal regelen wanneer ik 18 word? Omdat jongeren vaak te rade gaan bij hun ouders met vragen over geld, hebben we op de website ook een ouderrubriek voorzien. Daar vinden ouders tips & tricks over hoe ze over geldzaken kunnen praten met hun kinderen.