Staatsbon: geen afspraken tussen banken

23 augustus 2023 - 2 min leestijd

Vanaf 24 augustus zal de consument kunnen intekenen op de staatsbon, een obligatie die wordt uitgegeven door de overheid en waarmee deze zich rechtstreeks tot de burger wil richten. De burger zal op de staatsbon kunnen intekenen via een heel aantal banken, of rechtstreeks via de overheid.

 

Vandaag lezen we echter in sommige media dat banken afspraken gemaakt zouden hebben om de rente op spaarboekjes, in de periode waarin burgers kunnen intekenen op de staatsbon, niet te verhogen. Febelfin wil hierbij met klem benadrukken dat er geen sprake is van afspraken inzake commercieel beleid, en dus over rentetarieven tussen de banken. Dit is trouwens niet toegelaten volgens het concurrentierecht, en dus absoluut niet aan de orde.

Bank Degroof Petercam; Belfius Bank, Beobank, BNP Paribas Fortis; Bpost Bank; Crelan; Deutsche Bank; ING; KBC; Keytrade Bank ; Leleux Associated Brokers; Van de PUT & Co; VDK Spaarbank

De distribuerende banken hebben enkel, elk individueel in relatie tot het Agentschap van de Schuld, een contract ondertekend waarin ook een korte clausule is opgenomen om tijdens de inschrijvingsperiode van de staatsbon de rente op hun kasbons niet aan te passen. Dit is een standaardclausule, die al jaren door de overheid wordt opgelegd bij het uitgeven van staatsbons. Bovendien worden kasbons vandaag nog amper aangeboden door de banken.  

Het is aan elke bank individueel om, in lijn met hun commercieel beleid, de rente op hun spaarrekeningen of hun termijnrekeningen te bepalen, ook tijdens de inschrijvingsperiode van de staatsbon.