Febelfin juicht wetsvoorstel verplicht aanbieden digitaal betalen toe

6 maart 2019 - 2 min leestijd

Febelfin juicht het wetsvoorstel van CD&V toe dat ondernemingen verplicht om minstens één digitale betaalmethode te voorzien. En dit naast de mogelijkheid om cash te betalen.

 

De Belg betaalt graag met de kaart maar dat blijkt anno 2019 nog niet altijd en overal mogelijk. In vergelijking met onze noorderburen zijn er minder betaalterminals of digitale betaaloplossingen bij handelaars en vrije beroepen. De Belg is ook nog veel meer geneigd om kleine bedragen met cash te betalen. Het kan dus beter.

Daarom wil de banksector samen met de handelaarsorganisaties de consument en de handelaar verder begeleiden richting het digitale betaalverkeer. Dat kan door verder te investeren in betaaloplossingen vanuit de banken. En door goed uit te leggen welke digitale betaalsystemen vandaag bestaan en hoeveel die kosten voor een handelaar.

Febelfin nodigt de handelaarsorganisaties uit om samen handelaars en vrije beroepen wegwijs te maken in de verschillende digitale betaaloplossingen die er bestaan: zowel om te betalen via de bankkaart als mobiel via de smartphone. We willen de handelaars ook een transparant beeld schetsen van de kosten die eraan verbonden zijn, zodat zij de voor hen meest voordelige keuze kunnen maken.

Digitaal betalen is makkelijk, snel en gebruiksvriendelijk. Bovendien is een digitale betaling - online, mobiel of met de kaart - een stuk veiliger dan een cash betaling. Bij diefstal of verlies van zijn betaalkaart, kan de consument die onmiddellijk laten blokkeren. Ook de handelaar vaart er wel bij: doordat hij minder cash geld in zijn kassa heeft, loopt hij minder kans op overvallen.