Bankierseed: integriteit en klant staan centraal

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

4 min leestijd

Bankmedewerkers zullen voortaan een eed afleggen. Zo verbinden ze zich ertoe altijd integer en in het belang van de klant te handelen. De klant staat in de dienstverlening van de banken uiteraard steeds centraal en dat wordt dankzij deze eed nogmaals benadrukt. Een positieve ontwikkeling. Want de nieuwe bankierseed weerspiegelt ook de belangrijke maatschappelijke rol van banken voor gezinnen en bedrijven en draagt bij aan het versterken van het vertrouwen in de banksector. Febelfin is dan ook blij haar rol te kunnen opnemen om de implementatie in alle banken te ondersteunen. 

 

Wat houdt de bankierseed in?   

 

De bankierseed betekent dat bestuurders en bepaalde bankmedewerkers een individuele verklaring afleggen, waarmee ze zich ertoe verbinden om enkele belangrijke gedragsregels te respecteren. Die houden in dat de belangen van de klant altijd op de eerste plaats komen en dat er eerlijk en integer, maar ook vakbekwaam en professioneel gehandeld wordt: 

 

“Ik verbind mezelf ertoe om, bij de uitoefening van mijn beroepsactiviteiten, in alle omstandigheden eerlijk en integer, alsook vakbekwaam en professioneel te handelen, waarbij ik rekening houd met de belangen van de cliënten en de cliënten billijk behandel. Ik heb kennisgenomen van de specifieke regels die de Koning ter zake heeft vastgesteld."

Formulering vastgelegd in de wet van 22 april 2019 tot invoering van een bankierseed en een tuchtregeling voor de banksector

 

Belangrijke stap die engagement van sector in de verf zet

 

De bankierseed draagt bij aan een sterker vertrouwen in de financiële sector doordat het een duidelijke toewijding van bankmedewerkers aan ethische normen en klantgerichtheid toont. Dit zorgt ervoor dat klanten erop kunnen vertrouwen dat hun belangen altijd voorop staan.

Bovendien bevestigt de bankierseed een cultuur van verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid binnen de bank. Door de invoering van de eed, worden dezelfde hoge ethische normen en klantgerichte benadering altijd en overal gehanteerd. Dit creëert een uniforme standaard voor alle financiële instellingen in België.

De eed is ook een weerspiegeling van de belangrijke maatschappelijke rol van de financiële sector voor zowel gezinnen als bedrijven. Voor gezinnen betekent dit onder meer de toegang tot essentiële financiële diensten, die hen helpen hun dromen te verwezenlijken en financiële zekerheid bieden. Voor bedrijven bieden banken de nodige financiering en advies om te groeien, te innoveren en werkgelegenheid te creëren. Via de bankierseed bevestigen bankmedewerkers nogmaals dat ze deze maatschappelijke rol ten volle willen vervullen.

 

Groot aantal bankmedewerkers leggen eed af

 

Een groot aantal Belgische bankmedewerkers zullen vanaf nu de eed afleggen. De bankierseed moet in principe enkel afgelegd worden door de personeelsleden die effectief met de klanten in contact komen en door degenen die een controlefunctie uitoefenen op deze personeelsleden. Dit betekent dat duizenden medewerkers, tot wel 60% van het personeel van de financiële instellingen, zich officieel zullen verbinden aan de bankierseed. Deze grote deelname onderstreept de toewijding van de banksector om het vertrouwen van klanten te versterken en hun positieve maatschappelijke rol te vervullen.

De inwerkingtreding van de wet die de eedaflegging oplegt, gebeurt gefaseerd. Vanaf vandaag hebben de bestuurders, directieleden en verantwoordelijken van onafhankelijke controlefuncties zes maanden de tijd om de bankierseed af te leggen.  Dit gebeurt, naargelang hun functie bij de FSMA, die de verantwoordelijke toezichthouder is, of bij de kredietinstelling zelf. Voor de overige bankmedewerkers wordt de eed afgelegd vanaf 15 juli 2026.