Febelfin waarschuwt voor zoekmachinefraude | Febelfin

Febelfin waarschuwt voor zoekmachinefraude

26 januari 2023 - 3 min leestijd

Bescherm jezelf tegen fraude met onze tips

Zoekmachinefraude is momenteel een vaak gebruikte modus operandi door fraudeurs. Naast het typische phishingbericht in je mailbox of via SMS, proberen fraudeurs ook zoekmachines op het internet als bondgenoot te gebruiken, om je naar een valse website te leiden. Febelfin waarschuwt voor deze fraudevorm en beveelt aan nooit via een zoekmachine naar een internetbankwebsite te navigeren.

Zoekmachinefraude: hoe werkt het?

 

Zoek je via een zoekmachine (bijvoorbeeld Google, Yahoo,, Bing…) naar de internetbanking website van jouw bank, dan kan je naar een valse website worden gebracht. Klik je hierop en geef je op de valse bankwebsite jouw bankgegevens en geheime code in, dan geef je de online oplichters toegang tot je rekening.  

Tips om je te beschermen 

 

Banken en het Centrum voor Cybersecurity België  (CCB)  trachten zo snel mogelijk verwijzingen naar frauduleuze telefoonnummers of websites in de zoekmachines te laten weghalen. Maar vrij snel kan er natuurlijk een nieuw frauduleus telefoonnummer of een nieuwe frauduleuze website online staan. 

  • Wees waakzaam.  
  • Voor internetbankieren, raden we aan om nooit een zoekmachine te gebruiken. Ga ook nooit via een link naar de betaalsite van je bank. Typ altijd zélf het adres van je bankwebsite in je browser, of voeg dit toe aan jouw favorieten. 

Toch in de val gelopen? 

Volg dan onmiddellijk deze stappen:

  • Bel Card Stop op 078 170 170 om je bankkaart te blokkeren.  
  • Neem zo snel mogelijk contact op met je bank om je bankapplicaties te blokkeren.  
    Blokkeer via de uitgever (cardstop.be) 
  • Dien een klacht in bij de politie.