​​In 2023 ontving de bankoverstapdienst 119.517 aanvragen​

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

18 januari 2024 - 3 min leestijd

In 2023 werden er 119.517 aanvragen gedaan om van bank te veranderen via de gratis bankoverstapdienst Bankswitching. Aan klanten die voor hun betaal- en spaarrekeningen willen overstappen naar een andere bank, biedt de bankoverstapdienst een snelle, makkelijke overstap zonder onderbreking van betaalopdrachten. 

 

119.517 klanten dienden vorig jaar een aanvraag in om van bank over te stappen via Bankswitching. Iets meer dan een derde (37%) gebruikte de bankoverstapdienst voor de afsluiting van de oude zichtrekening en een overdracht van betalingen (zoals domiciliëring) naar de nieuwe zichtrekening. 25% van de klanten koos enkel voor een overdracht van hun betalingen naar een nieuwe bank. Bij 9% van de aanvragen ging het om de afsluiting van de oude zichtrekening zonder een overdracht van de betalingen. In 2022 kreeg de dienst 93.167 aanvragen.

Sinds de lancering eind 2020 van de bankoverstapdienst voor spaarrekeningen, maken veel klanten hier ook gebruik van. In 2023 kozen 34.981 klanten voor een bankoverstap met afsluiting van hun spaarrekening, goed voor bijna een derde (29%) van de totale aanvragen via Bankswitching

 
 

Zo werkt de bankoverstap voor zichtrekeningen 

 

Bij een bankoverstap van zichtrekening hoeft de klant enkel diens nieuwe bank te contacteren, het aanvraagformulier in te vullen en dit terug te bezorgen. Hierna slaan de oude en nieuwe bank de handen in elkaar om de overstap te regelen. De klant kiest ook zelf de overstapdatum op het formulier (minstens na 10 bankwerkdagen en uiterlijk binnen een maand).  

Deze dienst heeft als groot voordeel dat de klant niet zelf het nieuwe rekeningnummer hoeft door te geven aan de schuldeisers die met domiciliëring werken, en aan terugkerende betalers: de banken regelen dit onderling. De schuldeisers die met domiciliëring werken en terugkerende betalers ontvangen via de interbancaire dienst Bankswitching een melding over de overstap.  

 

Zo werkt de bankoverstap voor spaarrekeningen 

 

Klanten kunnen ook van de bankoverstapdienst gebruik maken voor spaarrekeningen. De klant vraagt dan aan de nieuwe bank om de spaarrekening bij de oude bank te vereffenen via Bankswitching. De nieuwe bank zal de vereffening rechtstreeks regelen met de vorige bank.  

De deelnemende banken die momenteel de bankoverstapdienst voor spaarrekeningen aanbieden, zijn AXA Bank Belgium, Bank Van Breda & C°, Banque CPH, Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, bpost bank, CBC Banque, Crelan, Europabank, Fintro, ING Belgium, KBC Bank en vdk bank.