Geld overschrijven in enkele seconden? Vanaf nu kan het!

4 maart 2019 - 4 min leestijd

Wie herkent de volgende situatie niet? Bij het in orde brengen van wat administratie duikt een vergeten factuur op. De uiterste betaaldatum: vandaag. Paniek is vanaf nu niet langer nodig. Via een instantoverschrijving of Instant Payment staat het geld binnen een paar seconden op de rekening van de begunstigde. Dag stress, welkom gebruiksgemak.

 

Vandaag introduceren de Belgische banken de eerste instantoverschrijvingen geleidelijk bij het grote publiek. Dankzij deze instantoverschrijvingen kunnen klanten 24/24 én 7/7 geld overschrijven. Ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen.

Het overgeschreven geld staat binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde. Ook wanneer die een rekening heeft bij een andere (deelnemende) bank.

Wanneer kan een instantoverschrijving handig zijn?

 

Bij een vergeten factuur komt een instantoverschrijving als geroepen. Maar ook in volgende situaties kan zo’n snelle betaling handig zijn. En dit zowel voor particulieren als bedrijven:

  • Om een rekening op restaurant te delen.
  • Om iemand te betalen op een rommelmarkt.
  • Om een jobstudent zijn loon uit te betalen aan het eind van de dag of week.
  • En nog zoveel meer!

Zijn alle overschrijvingen vanaf nu instant?

 

Vanaf vandaag worden de eerste instantoverschijvingen geleidelijk gelanceerd bij het grote publiek. Niet elke overschrijving zal standaard instant zijn.

Worden instantoverschrijvingen gratis aangeboden?

 

Vanuit haar commercieel beleid bepaalt elke bank binnen welk dienstenpakket zij instantoverschrijvingen zal aanbieden.

Welke banken bieden instantoverschrijvingen aan?

 

De volgende Belgische banken zullen instantoverschrijvingen verwerken: Argenta, Bank de Kremer, Bank J. Van Breda & C°, Bank Nagelmackers, Belfius Bank, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello bank!, ING België, KBC Bank, KBC Brussels, vdk bank. 

Wie klant is bij deze banken zal instantoverschrijvingen kunnen ontvangen en mogelijks initiëren.

Naast de 16 vermelde banken zullen in de toekomst ook andere banken, waaronder AXA Bank, instantoverschrijvingen aanbieden.

Zijn instantoverschrijvingen enkel in België mogelijk?

 

België is, na enkele voorlopers binnen de eurozone, één van de eerste Europese landen waar instantoverschrijvingen hun intrede doen op niveau van de bankengemeenschap. De Belgische banken hebben zwaar geïnvesteerd om van Instants Payments een succesverhaal te maken en zo in te spelen op het groeiende belang van internet- en mobiel bankieren waarbij de onmiddellijke beleving centraal staat.

Instantoverschrijvingen zullen in eerste instantie enkel mogelijk zijn binnen België. Op termijn zullen ze ook binnen de hele SEPA-zone kunnen.