​Febelfin helpt je om snel en gemakkelijk een geldautomaat te vinden

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

4 min leestijd

De laatste jaren was er heel wat beweging in de wereld van de geldautomaten. Op sommige locaties verdwenen geldautomaten, op andere locaties werden er dan weer nieuwe geopend. Voldoende toegang tot cash is een belangrijke doelstelling van de financiële sector. Daarom werden verschillende initiatieven doorheen de jaren door de banksector uitgerold om de beschikbaarheid en bereikbaarheid van geldautomaten te verzekeren. Om je snel een handig overzicht te bieden van alle geldautomaten in je buurt, lanceert Febelfin nu een nieuwe website ikzoekeengeldautomaat.be

 

Toegang tot cash 

 

Elektronisch betalen is de voorbije jaren ingeburgerd en het aantal geldafhalingen aan de geldautomaten is de voorbije 10 jaar gehalveerd. Maar cash blijft een belangrijk betaalmiddel. Om de toegang tot cash in de toekomst op een veilige manier te kunnen blijven garanderen hebben verschillende banken de handen in mekaar geslagen. Momenteel zijn er met Batopin (initiatief van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC/CBC) en Jofico (Initiatief van Argenta, Crelan, vdk bank en bpost) twee belangrijke initiatieven die de toegang tot de geldautomaten blijven verzekeren voor iedereen die geld wenst af te halen.   

De banksector heeft op 31 maart 2023 samen met de overheid een protocol afgesloten waarbij een ruime bereikbaarheid en beschikbaarheid van geldautomaten wordt gegarandeerd, vandaag en morgen. Daarbij is vooral de locatie en de geografische spreiding van de geldautomaten van belang.  

Het Batopin initiatief van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC/CBC creëert een volledig nieuw netwerk van geldautomaten (de zogenaamde CASH punten) die de bestaande geldautomaten van deze banken vervangen en die niet meer staan opgesteld in het vertrouwde bankkantoor. 

Dit brengt voor de klanten de nodige veranderingen met zich mee. Om meer klaarheid te scheppen en de consument te helpen bij het vinden van een geldautomaat heeft Febelfin dan ook een nieuwe website, ikzoekeengeldautomaat.be ontwikkeld die je zowel op computer als op de smartphone kan gebruiken.  

 

Hoe werkt het? 

 

Ga naar ikzoekeengeldautomaat.be, voer in het zoekvenster de straatnaam, gemeente of postcode in en selecteer één van de suggesties. Vervolgens krijg je in één oogopslag een kaart waar alle locaties met geldautomaten zijn aangeduid. Je kan de kaart in en uitzoomen of verschuiven om andere locaties met geldautomaten te vinden.

De geldautomaten van de volgende instellingen zijn opgenomen: Argenta, Attijariwafabank, Batopin (“CASH”), Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, bpost, CBC, Crelan (inclusief de ex-AXA Bank), Europabank, ING, Fintro, KBC, KBC Brussels, Loomis en vdk bank. 

 

Waarom zou je dit gebruiken? 

 

Door middel van deze website krijg je een volledig overzicht van alle beschikbare geldautomaten in je buurt.  Als je doorklikt kan je de details bekijken zoals adres, openingsuren en de mogelijkheid of je er ook bankbiljetten kan deponeren. Je kan ook doorklikken om via google maps de kortste weg te vinden naar de betrokken locatie. 

Kortom, deze tool moet je helpen om op een snelle en gebruiksvriendelijke manier een geldautomaat te vinden wanneer je cash nodig hebt en waar je ook bent in België. 

Geld afhalen met de bankkaart kan je aan elke automaat, ongeacht de bank waar je klant bent. Cash deponeren kan je enkel in de automaten van de bank waar je ook klant bent indien de locatie is uitgerust met een zogenaamde ‘cash deposit’ automaat. Cash deponeren in de Batopin cash deposit automaten kan enkel voor klanten van Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC, Fintro, ING, KBC en KBC Brussels.