Omruiling van Hryvnia’s voor euro’s stopt

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

3 min leestijd

Door het Russisch-Oekraïense conflict zijn heel wat Oekraïense burgers moeten vluchten uit hun land. De Belgische banken hebben Oekraïense vluchtelingen onmiddellijk bijgestaan door hen de basisbankdienst aan te bieden en de mogelijkheid te geven om vanaf 1 juni 2022 contante Hryvnia’s (UAH) op hun rekening bij Belgische banken te storten.

 

Deze laatste regeling stopt binnenkort: vanaf dinsdag 15 november 2022 kunnen Oekraïense vluchtelingen hun Hryvnia’s niet meer omruilen voor euro’s aan de loketten van de bankkantoren van de deelnemende banken. Dit is het gevolg van een beslissing van de Oekraïense centrale bank.  

 

Belgische banken blijven nog steeds de basisbankdienst aanbieden

 

Sinds het begin van het conflict bieden de Belgische banken Oekraïense vluchtelingen de basisbankdienst aan. Deze dienst laat toe om een zichtrekening met debetkaart te openen en daarmee basisverrichtingen te kunnen uitvoeren. Ook hebben de vluchtelingen de mogelijkheid om een gewone bankrekening te openen.

Met een bankrekening kan een vluchteling een loon of sociale uitkeringen ontvangen, geld opnemen aan de geldautomaat, betalingen verrichten in winkels, trein- en metrotickets kopen, enz. Dit maakt het gemakkelijker om deel te nemen aan de samenleving.

Nog een paar dagen om Hryvnia’s op een bankrekening te storten

Oekraïense vluchtelingen hebben nog tot en met maandag 14 november om contante Hryvnia’s op hun rekening te storten via de bankkantoren van de deelnemende banken. Dit is mogelijk bij Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC en KBC Brussels. Deze actie wordt nu stopgezet omdat de Oekraïense centrale bank oordeelt dat de houders van Hryvnia’s nu voldoende tijd hebben gehad voor de omwisseling. Ze verlengt daarom niet verder haar akkoorden met de verschillende centrale banken van de eurozone.

Ter herinnering:

  • Per meerderjarige rekeninghouder kan een maximumbedrag van 10.000 UAH worden gestort op de rekening.
  • Er zijn geen identiteitsdocumenten vereist om te storten aangezien het om stortingen op een al bestaande rekening gaat. De benodigde identiteitsgegevens werden reeds bij de opening van de rekening opgevraagd.
  • Enkel biljetten van 100, 200, 500 en 1.000 UAH worden aanvaard. De biljetten die worden ingeruild, moeten onbeschadigd zijn. Beschadigde biljetten zullen worden geweigerd.
  • De contante Hryvnia’s worden bij de bank omgerekend naar euro en worden hierna rechtstreeks op de bestaande rekening van de klant gecrediteerd. Er gebeurt dus geen cash omruiling aan de loketten van de betrokken banken.
  • De rekening waarop de UAH worden gestort wordt gecrediteerd volgens de gebruikelijke interne procedure van de bank. Bovendien kan het even duren vooraleer de tegenwaarde in euro effectief op deze rekening staat. De termijn is afhankelijk van bank tot bank. Deze creditering gebeurt op basis van de wisselkoers die wordt vastgelegd door de Nationale Bank van België.
  • Er worden bij de transacties geen kosten of commissies aangerekend door de bank.