Febelfin en Technopolis lanceren ‘De bankautomaat’

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

7 min leestijd

Financiële educatie op kindermaat

 

‘De Bankautomaat’, een nieuwe interactieve opstelling van Technopolis, ondersteund door Febelfin, maakt deel uit van ‘Doolhoofd’. In deze zone worden de allerkleinsten (4 tot 8 jaar) aangemoedigd om vragen te stellen en deze vervolgens op verschillende manieren zelf te onderzoeken.  Met ‘De Bankautomaat’ willen Febelfin en Technopolis kinderen uitdagen om ook vragen te stellen op financieel gebied. Het is belangrijk dat zij op jonge leeftijd leren navigeren en experimenteren met financiële kennis. Hoe eerder ze hiermee beginnen, hoe beter.

 

Als spelend leren

 

De doelstelling van ‘Doolhoofd’, en daarmee ook van ‘De Bankautomaat’, is om jonge kinderen te stimuleren vragen te stellen en op onderzoek uit te gaan. Met jonge kinderen bedoelen we kinderen van 4 tot 8 jaar. Onze uitdaging is om hen financieel bewustzijn bij te brengen en hen te leren omgaan met geld, zoals hoe te betalen, wat een bankkaart is en hoe een pincode werkt. Dit kunnen ze doen in de speelzone waar “de bankautomaat” te vinden is.

Hoe zit het precies in elkaar?

 
  • Het kind komt aan bij de bankautomaat. De automaat geeft geen geld, maar een gepersonaliseerde bankkaart met een foto van het kind erop.
  • Het kind voert een eigen pincode in. Als de pincode te eenvoudig is (bijvoorbeeld 1234), wordt deze geweigerd.
  • De kaart is geladen. Met deze kaart kan het kind vijf betalingen doen bij de kassa van het restaurant ‘Het gouden Putteke’. Bij de kassa is er een betaalbakje met een ingebouwde QR-codelezer (gleuf), een paneeltje met cijfers en een display. Het kind steekt de bankkaart in de gleuf en voert de pincode in. Het bakje geeft een korte pieptoon als de betaling is geslaagd. Op het display verschijnt het resterende saldo op de bankkaart. Heeft het kind al vijf keer betaald in het restaurant? Dan klinkt er een lange pieptoon. Het saldo is ontoereikend. Bij de kassa hangt een bordje: "Geen geld meer? Kom werken in ons restaurant!"
  • In de keuken van het restaurant hangt een tik-klok waar het kind de bankkaart opnieuw kan opladen.
 

Gekoppeld aan de ontwikkelingsdoelstellingen en eindtermen

 

Wanneer leerkrachten met hun klas naar Doolhoofd komen, krijgen ze toegang tot een leerkrachtenmap, beschikbaar in het Nederlands en het Frans, om hun bezoek voor te bereiden en te verdiepen. Het project is zo opgebouwd dat leerkrachten na het bezoek enkele ontwikkelingsdoelstellingen kunnen afvinken. Ook voor na het bezoek krijg je als leerkracht nog enkele leuke tips mee op het gesprek op gang te houden of uit te breiden.
Enkele leerdoelen uit “de bankautomaat”:

 
  • Kinderen leren wat een veilige pincode is.
  • Kinderen leren dat ze hun pincode moeten bedekken wanneer ze die ingeven.
  • Kinderen weten dat er niet eindeloos geld op een bankkaart staat.
  • Kinderen weten waar geld vandaan komt (werken) en waar het geld heen gaat (uitgeven).
  • Kinderen onderzoeken het begrip “geld” door actief ervaringen op te doen in het restaurant.
  • Kinderen beseffen dat hun bedrag beïnvloed wordt door reclame.
 

“We zijn verheugd dat 'De Bankautomaat', één van de populairste opstellingen in Technopolis, opnieuw beschikbaar is voor onze jonge bezoekers. We zijn ervan overtuigd dat financiële educatie al op jonge leeftijd van groot belang is, en met dit initiatief kunnen kinderen spelenderwijs leren omgaan met geld", aldus Marjan Verhaegen, COO Technopolis.

 

Praten over geld helpt

 

Via een QR-code op het label bij “de Bankautomaat” kunnen ook de bezoekende ouders met hun

kroost meer info over de werking en financiële educatie krijgen. Deze info is zowel beschikbaar in het Nederlands, Frans als Engels.

Het gezin speelt een cruciale rol bij het aanleren van financiële vaardigheden. Het is goed als ouders financiële vorming een plaats geven binnen het gezin. Zo bereiden ze hun kinderen voor op het moment dat ze financieel onafhankelijk worden. De uitdaging voor de ouders is om met hun kinderen op het goede moment de juiste onderwerpen te bespreken. Financiële vorming is een levenslang proces voor iedereen. Ze heeft een essentiële plaats in elke levensfase.

 

Waarom is financiële educatie belangrijk?

 

Uit verschillende onderzoeken, waaronder die van Febelfin, blijkt dat er in ons land een grote behoefte is aan financiële voorlichting, vooral bij jongeren. Mensen die minder goed op de hoogte zijn van hun financiële zaken, hebben vaker geldproblemen. Febelfin wil de financiële kennis van de Belgische burger verbeteren, zodat hij/zij bewuste keuzes kan maken en de impact daarvan begrijpt. We willen ook het taboe rond geldzaken doorbreken. Het verhogen van financiële educatie bij jongeren is een gedeelde verantwoordelijkheid van de financiële sector, overheid, onderwijs en andere betrokkenen. Jongeren hebben hulp nodig bij financiële beslissingen, en deze vaardigheden moeten al op jonge leeftijd worden aangeleerd.

 

Met onze “Bankautomaat” willen we aan financiële educatie doen bij kinderen tussen 4 en 8 jaar. Dat is vroeg, denk je? Wij geloven dat het nooit te vroeg is om te leren! Er is een sterk verband tussen kennis over geld, betrokkenheid en geldproblemen. Door kinderen al heel jong financieel bewust te maken, is de kans groter dat ze meer financieel zelfredzaam zijn als volwassene”, aldus Karel Baert, CEO Febelfin.

 

Ontdek alle initiatieven van de financiële sector in kader van financiële educatie.

 

Uitnodiging voor de pers

 

Op 31 maart krijgen de eersteklassers van de Vrije Basisschool Nieuwenhove en het O.L.V. van Vlaanderen uit Kortrijk de unieke kans om de ‘Bankautomaat’ als eersten te testen. Kom langs en ontdek wat de kinderen ervan vinden!

Praktische details:

  • Locatie: Technopolis, Technologielaan, 2800 Mechelen.
  • Tijdstip: wij verwelkomen jullie graag tussen 11u15 en 12u
  • Graag een seintje bij aanwezigheid door te mailen naar press@febelfin.be