11.292 bankrekeningen geopend door Oekraïense vluchtelingen in België

3 min leestijd

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne werden er 11.292 bankrekeningen geopend door Oekraïense vluchtelingen in België. Vele Oekraïners hebben immers hun land verlaten en zijn als vluchteling in België aangekomen. Toegang tot een bankrekening is voor hen dan ook essentieel om in onze samenleving te kunnen functioneren.

 

Banken staan klaar om vluchtelingen te helpen

 

Sinds het begin van het conflict bieden de Belgische banken Oekraïense vluchtelingen de basisbankdienst aan. Deze basisbankdienst laat hen toe om over een zichtrekening met debetkaart te beschikken en daarmee basisverrichtingen te kunnen uitvoeren. Ook bestaat voor de vluchtelingen de mogelijkheid om een gewone bankrekening te openen.

In totaal zijn er sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne 11.292 bankrekeningen geopend in België door Oekraïense vluchtelingen. Met een bankrekening kan een vluchteling zijn of haar loon of sociale uitkeringen ontvangen, geld opnemen aan de geldautomaat, betalingen verrichten in winkels, trein- en metrotickets kopen… etc. Dit maakt het voor hem/haar gemakkelijker om deel te nemen aan de samenleving.

 
 

Informatie voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar in verschillende talen

Om vluchtelingen te helpen een beter inzicht te krijgen in de regeling van hun bankzaken in België, heeft Febelfin alle concrete en praktische informatie over de basisbankdienst in een folder gebundeld. Deze is beschikbaar in het Oekraïens, Russisch, Frans, Engels, Nederlands en Duits.

De folder beantwoordt een aantal veelgestelde vragen zoals: wat is de basisbankdienst, wie kan ervan gebruik maken en welke documenten zijn nodig om de basisbankdienst aan te vragen. Deze folder zal onder meer verspreid worden via Fedasil en de informatiewebsite van de overheid.
Ook andere documentEn die in het kader van de oorlog in Oekraïne zijn opgesteld, zijn in verschillende talen beschikbaar.