UBO-register

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

3 min leestijd

Europese bedrijven zijn sinds 2019 verplicht om hun uiteindelijke begunstigden (UBO’s) op te geven in een centraal register en hiermee aan te geven wie de touwtjes in handen heeft. Zo helpen ze terrorismefinanciering en witwaspraktijken bestrijden. Dankzij het register kunnen banken bijvoorbeeld gemakkelijker controleren of geld afkomstig is van criminelen.

 

De registratie in het UBO-register is verplicht voor alle Belgische vennootschappen maar ook voor vzw’s, stichtingen, trusts en vergelijkbare entiteiten. Valt jouw onderneming onder één van deze categorieën, dan moeten de UBO’s van jouw onderneming worden geregistreerd.

Het centraal register voor uiteindelijke begunstigden (ook wel UBO-register genoemd) vormt een belangrijke schakel in de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme. Het register bevat naam, geboortedatum, nationaliteit, adres en rijksregister- of ondernemingsnummer van de UBO's van een vennootschap, vereniging, stichting of trust.

Opgelet: Sinds 11 oktober 2020 volstaat het niet langer dat bedrijven en vzw’s hun begunstigden registreren in het UBO-register. Er zijn extra documenten nodig die aantonen dat de informatie in het register correct en actueel is.

Waarom is zo’n centraal register voor begunstigden belangrijk?

 

Criminelen en terroristen verschuilen zich soms achter vennootschappen, vzw’s en stichtingen om geld wit te wassen of naar terroristische organisaties te versluizen. Het centraal register voor uiteindelijke begunstigden (ook wel UBO-register genoemd) vormt een belangrijke schakel in de strijd hiertegen.

Het register bevat naam, geboortedatum, nationaliteit, adres en rijks­register- of ondernemingsnummer van de UBO’s van een vennootschap, vereniging, stichting of trust.

Als banken vermoeden dat er verdachte transacties gebeuren op de rekening van een bedrijf, geven ze dat door aan het parket. Daarbij kijken ze ook naar de begunstigden van de betalingen. Dat is op zich niet nieuw: al voor de lancering van het register in 2018 identificeerden banken de uiteindelijke begunstigden van hun klanten. Tot dan deden ze dat echter alleen voor hun eigen klanten.

Dankzij het centrale karakter van het register kunnen verdachte transacties vandaag een stuk makkelijker en sneller worden opgespoord. Het register staat in de eerste plaats open voor antiwitwasautoriteiten. Daarnaast krijgen de fiscus, notarissen, advocaten, vastgoedmakelaars en accountants toegang. Ook particulieren hebben toegang, al is die beperkt tot de basisinformatie, zoals de namen.

Sinds de lancering eind 2018 registreerden zo’n half miljoen bedrijven hun begunstigden.