Hoe leasing de circulaire economie een duwtje in de rug kan geven

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

2 min leestijd

We leven in een lineaire wegwerpmaatschappij. Het beproefde recept? Je neemt grondstoffen, je maakt een product en je gooit het weer weg. En toch beweegt er iets: in plaats van producten af te danken, recycleren we ze, geven we ze door, knappen we ze op,… Kortom: lineair wordt circulair. Leasing – waarbij gebruik en niet bezit centraal staat – kan in dat proces een belangrijke rol spelen. Daarom heeft de Belgische Leasingvereniging een charter opgesteld waarin alle leden zich engageren om de circulaire economie financieel te ondersteunen via leasing. Hoe ze dat precies doen? 

 

Een must-read voor ondernemers

 

Het doel van het charter is ervoor zorgen dat circulaire projecten van ondernemers beter en sneller ondersteuning krijgen vanuit de financiële sector. Hoe leasingmaatschappijen dat kunnen doen, toont onderstaand voorbeeld aan.

Stel: een ondernemer wil smartphones aan zijn/ haar werknemers aanbieden. Vaak is dat een dure en ingewikkelde zaak: ze bevatten gevoelige informatie en ook heel wat waardevolle componenten. In zo’n geval kan leasing een oplossing bieden. Als je ervoor kiest om de smartphones voor een bepaalde duur bij een leasingmaatschappij te huren, heb je als ondernemer heel wat minder zorgen. Zo hoef je zelf geen smartphones aan te kopen, heb je steeds een aantal toestellen op stock en kan je via een digitaal platform elke smartphone opvolgen. Na afloop van de huurperiode keren de smartphones terug naar de leasingmaatschappij. Eens de toestellen volledig leeggemaakt zijn, krijgen ze een tweede leven op de tweedehandsmarkt in Europa. Defecte smartphones worden dan weer gerecycleerd door erkende partners zodat de grondstoffen niet verloren gaan.

Ben je ondernemer en wil je dit voorbeeld in de praktijk omzetten? Check dan de algemene voorwaarden op pagina 12 in het charter.