3 min leestijd
Contactloos betalen is superhandig. Je kaart of smartphone tegen de betaalterminal houden en klaar. Dat betekent pure tijdswinst aan de kassa! Maar contactloos betalen krijgt al eens het etiket opgeplakt onveilig te zijn. Compleet onterecht.
Rik Coeckelbergs, betaalexpert bij The Banking Scene, weerlegt voor ons de drie meest voorkomende misverstanden.
“Zo’n misdaden zijn nog niet vastgesteld. De inspanningen die een fraudeur hiervoor moet doen, staan niet in verhouding tot het beperkte rendement: maximaal 50 euro per slachtoffer. En omdat het om elektronische transacties gaat, ben je als fraudeur ook snel traceerbaar. Vergelijk het met bewust te snel rijden op een snelweg met trajectcontrole: dan ben je ook zeker dat een boete in de bus zal vallen.”
"Contactloze betalingen zijn 100% veilig."
“Voor elke betaling genereert de chip in je kaart een uniek identificatienummer. Die data is dan nog eens via computercode versleuteld, wat namaak bijzonder moeilijk maakt. Als een fraudeur je kaart namaakt en een transactie probeert te doen met datzelfde nummer, dan wordt die simpelweg geweigerd. Op je betaalkaart wordt ook nooit informatie opgeslagen over je naam of adres. Fraudeurs kunnen dus nooit je identiteit stelen via een kaart.”
“Smartwatches zijn even veilig als je kaart. Voor horloges en armbanden die contactloos betalen mogelijk maken, zijn meerdere veiligheden ingebouwd. Je moet sowieso minstens een keer per dag je pincode ingeven. En als je je horloge afneemt, kan je er niet meer contactloos mee betalen.”