Febelfin pleit voor toekomstpact tussen overheden en financiële sector

25 april 2019 - 3 min leestijd

Politieke partijen open voor constructieve samenwerking met financiële sector op politiek debat Febelfin

 

Febelfin hield gisterenavond een druk bijgewoond politiek debat. Met het politiek memorandum van de financiële sector als leidraad, gingen partijkopstukken in debat over hun verkiezingsprogramma en de rol van de financiële sector daarin.

 

La Tentation in het centrum van Brussel werd voor één avond omgedoopt tot een politiek café. Alexander De Croo (Open VLD), Johan Van Overtveldt (NVA), Wouter Beke (CD&V), Meyrem Almaci (Groen), Georges Gilkinet (Ecolo), Antoine de Borman (CDH), Jan Bertels (SPA), Sophie Wilmès (MR) en Karine Lalieux (PS) tekenden present.

Bij wijze van opwarming mochten de politici een score geven aan de financiële sector zoals die nu is. Gemiddeld gaven ze een mooie 7 op 10. Er kwam lof voor de diepgaande hervormingen die de sector sinds de financiële crisis heeft doorgevoerd: gezondere buffers, toegenomen aandacht voor duurzaamheid en  inspanningen op het vlak van innovatie. Kritiek kwam er voornamelijk op de manier waarop sommige instellingen met hun personeel zijn omgesprongen bij herstructureringen.

Het debat ging inhoudelijk over de drie speerpunten uit het politiek memorandum dat Febelfin voor de volgende regering heeft uitgewerkt. Tegen 2024 moet elke Belg:

  • meer dan ooit kunnen rekenen op innovatieve en veilige financiële diensten,
  • in een meer duurzame economie kunnen leven,
  • kunnen vertrouwen op een financiële sector die zich volop toelegt op zijn maatschappelijke rol.

Johan Thijs, voorzitter van Febelfin, en Karel Van Eetvelt, ceo van Febelfin, waren na afloop opgetogen: “Beleidsmakers beseffen welke diepgaande hervormingen de financiële sector de afgelopen jaren heeft doorgevoerd. Maar het stopt daar niet. Nieuwe uitdagingen zoals de toenemende digitalisering kunnen de sector minstens even hard treffen als de financiële crisis.

Daarom roepen de voorzitter en ceo op om een toekomstpact te sluiten met de financiële sector op basis van het politiek memorandum van Febelfin. Daarin stellen ze voor om samen te werken aan meer digitale betalingsdiensten in de strijd tegen fraude en witwassen, om na te gaan hoe banken hun medewerkers gemakkelijker ter beschikking kunnen stellen van andere sectoren en om te bekijken hoe kredieten mensen en bedrijven kunnen helpen om hun vastgoed energievriendelijker te maken.