Zelf een auto leasen? Vanaf vandaag meer duidelijkheid voor de consument!

1 oktober 2019 - 3 min leestijd

Naar schatting 15.000 Belgen kiezen er al voor om privé een auto te leasen. Vanaf vandaag krijgen ze bij de leasemaatschappij duidelijkere informatie. De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) en Renta hebben een gedragscode voor de hele financiële sector uitgewerkt. Het resultaat? Het wordt makkelijker om het aanbod van verschillende leasemaatschappijen te vergelijken.

Waarom een gedragscode?

 

Wie aan private lease doet, huurt als privépersoon een auto op lange termijn en betaalt hiervoor een vast maandelijks bedrag.

Tot nu toe bestonden er geen officiële regels wanneer je een auto op lange termijn huurde. Hier wilden de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) en Renta verandering in brengen. Daarom komen ze vandaag naar buiten met een uitgebreide gedragscode voor de hele sector. Hierin zijn een aantal basisregels voor de aanbieders van private lease vastgelegd.

Eén van die basisregels gaat over de communicatie rond het vaste maandelijks bedrag dat je moet betalen om een auto te huren. Soms betaal je de eerste maand een hoger bedrag dan de maanden daarna. Is dat het geval, dan moet dat bedrag even duidelijk (in grootte, kleur,…) gecommuniceerd worden als het vaste maandelijks bedrag.

Een andere basisregel spitst zich toe op de definitie van het begrip private lease. Wanneer je een auto huurt, weet je nu dat volgende zaken minimum zijn inbegrepen in het maandelijks tarief:

  • Gebruiksrecht van het voertuig
  • Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid
  • Dekking voor materiële schade
  • Taksen op inverkeerstelling
  • Jaarlijkse verkeersbelasting
  • Kosten voor herstellingen en onderhoud van het voertuig
  • Normale slijtage van de banden

Deze en alle andere regels uit de gedragscode geven de consument meer duidelijkheid. Zo wordt het een stuk makkelijker om verschillende leasemaatschappijen met elkaar te vergelijken.

De gedragscode die vandaag gepubliceerd werd, is van toepassing op alle leden van BVK en andere leasemaatschappen die aangesloten zijn bij Renta.