Maatregelen om particulieren en ondernemingen te ondersteunen uitgebreid en verlengd

5 juni 2020 - 2 min leestijd

De huidige maatregelen om de economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis worden verlengd en uitgebreid. Dat hebben de financiële sector en minister van Financiën Alexander De Croo afgesproken.

Deze verlenging en – voor kmo’s – uitbreiding van de maatregelen geeft particulieren, ondernemingen en zelfstandigen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis wat meer financiële ademruimte om deze uiterst moeilijke periode door te komen.

 

Betalingsuitstel: verlengd van 31 oktober tot 31 december 2020

 

Zowel particulieren als ondernemingen kunnen betalingsuitstel krijgen van hun hypothecair krediet of ondernemingskrediet. Terwijl dit uitstel initieel maximaal tot 31 oktober liep, is dit nu verlengd tot 31 december 2020.

Concreet: particulieren en ondernemingen die een aanvraag tot betalingsuitstel hebben gedaan en gekregen, kunnen op 31 oktober – indien ze nog steeds aan alle voorwaarden voldoen – bijkomend uitstel vragen tot 31 december.

Sinds de maatregelen op 31 maart van kracht gingen, werd al meer dan 250.000 keer betalingsuitstel verleend. De banken verleenden meer dan 118.000 betalingsuitstellen aan particulieren voor hun hypothecair krediet. Het totale onderliggende kredietvolume daarvan bedraagt 12,3 miljard euro of gemiddeld 104.000 euro per krediet.

Voor ondernemingskredieten gaat het om meer dan 130.000 keer uitstel van betaling voor een onderliggend kredietvolume van 21 miljard euro of gemiddeld 160.000 euro per krediet. Meer dan 80% van het aantal betalingsuitstellen wordt toegekend aan kmo’s en zelfstandigen.

Garantieregeling: verlengd tot 31 december en uitgebreid naar kmo’s

 

Ook het instapmoment voor de garantieregeling voor nieuwe kredieten met een looptijd van 12 maanden wordt verlengd tot het einde van 2020. De oorspronkelijke deadline om in te stappen op 30 september vervalt dus.

Voor kmo’s – die vaak langer lopende kredieten nodig hebben – wordt nu ook een bijkomende garantieregeling voorzien voor kredieten met een looptijd tussen de 12 en 36 maanden.