Tekort aan 5, 10 en 20 eurocent munten: betaal digitaal of breng je muntjes in omloop

1 december 2022 - 4 min leestijd

We stellen vast dat de muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent niet voldoende circuleren. Sinds de coronacrisis maakt de consument steeds minder gebruik van deze munten om aankopen te betalen en worden ze vermoedelijk opgepot. Dit beperkte gebruik zorgt voor een tekort van deze munten bij de handelaars en banken.

  • Bovendien ontbreken door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland voldoende grondstoffen waardoor de overheid geen munten kan laten bijslaan. Hierdoor ontstaat er een krapte in 20, 10 en 5 eurocent muntstukken. 
  • Febelfin, Unizo en Comeos lanceren een oproep om zoveel mogelijk digitaal te betalen bij de handelaar, ook voor kleine bedragen, en vragen aan consumenten die contant betalen om zoveel mogelijk gepast te betalen (dus ook met 5, 10 en 20 eurocenten). Deze muntjes kunnen ook geschonken worden aan een goed doel.
  • Consumenten die over grote volumes munten van 5, 10 en 20 eurocent beschikken, kunnen steeds terecht bij hun bank om die af te storten.

Gebrek aan grondstoffen & circulatie

 

De oorlog in Oekraïne en de internationale en Europese sancties tegen Rusland zorgen ervoor dat er een gebrek is aan toevoer van bepaalde grondstoffen in Europa. Dit heeft een impact op  verschillende sectoren, evenals op het slaan van nieuwe munten. Door een gebrek aan voldoende grondstoffen, is het niet evident om munten bij te slaan om zo het tekort aan 5, 10 en 20 eurocent muntstukken tegen te gaan.

Nochtans zijn er vandaag meer muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent in omloop dan ooit, maar deze muntstukken circuleren niet voldoende. De consument maakt sinds de coronacrisis beduidend minder gebruik van deze munten om aankopen te betalen en houdt deze dus vooral bij, waardoor deze niet opnieuw bij de handelaars en banken terecht komen. Maar de vraag bij de handelaars naar deze muntstukken blijft wel bestaan, wat betekent dat er een tekort van munten ontstaat.

Betaal gepast of elektronisch

Febelfin, Unizo en Comeos lanceren vandaag dan ook een gezamenlijke oproep aan consumenten:

  • Betaal je contant? Leeg je spaarpot thuis en betaal zoveel mogelijk gepast bij de handelaars.
  • Betaal je aankopen zoveel als mogelijk digitaal, ook voor kleine bedragen. Contactloos betalen is een snel, veilig en gebruiksvriendelijk alternatief voor cashbetalingen.
  • Of breng je 5, 10  en 20 eurocent muntstukken in circulatie door ze te schenken aan een goed doel. Een voorbeeld hiervan kan de Rospot-actie zijn ten voordele van Kom op tegen Kanker.

Grote volumes afstorten

 

Ook kunnen consumenten die over grotere volumes muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent beschikken, die afstorten bij hun bank.

Bij veel banken is het voor particulieren gratis om kleine (of grote) volumes munten af te storten, voor grotere volumes hangt er slechts een heel beperkte kostprijs aan vast. De kost die kan worden aangerekend, is een vergoeding voor de telling, sortering en transport van de munten. Deze kan variëren van nul euro tot enkele euro’s per storting. Raadpleeg (de tarieflijst van) uw bank om het tarief te kennen.

Febelfin, Unizo en Comeos vragen begrip aan consumenten voor deze bijzondere situatie door de oorlog in Oekraïne, en hopen op een snelle meer structurele oplossing.