1 december 2022 - 4 min leestijd
We stellen vast dat de muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent niet voldoende circuleren. Sinds de coronacrisis maakt de consument steeds minder gebruik van deze munten om aankopen te betalen en worden ze vermoedelijk opgepot. Dit beperkte gebruik zorgt voor een tekort van deze munten bij de handelaars en banken.
De oorlog in Oekraïne en de internationale en Europese sancties tegen Rusland zorgen ervoor dat er een gebrek is aan toevoer van bepaalde grondstoffen in Europa. Dit heeft een impact op verschillende sectoren, evenals op het slaan van nieuwe munten. Door een gebrek aan voldoende grondstoffen, is het niet evident om munten bij te slaan om zo het tekort aan 5, 10 en 20 eurocent muntstukken tegen te gaan.
Nochtans zijn er vandaag meer muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent in omloop dan ooit, maar deze muntstukken circuleren niet voldoende. De consument maakt sinds de coronacrisis beduidend minder gebruik van deze munten om aankopen te betalen en houdt deze dus vooral bij, waardoor deze niet opnieuw bij de handelaars en banken terecht komen. Maar de vraag bij de handelaars naar deze muntstukken blijft wel bestaan, wat betekent dat er een tekort van munten ontstaat.
Febelfin, Unizo en Comeos lanceren vandaag dan ook een gezamenlijke oproep aan consumenten:
Ook kunnen consumenten die over grotere volumes muntstukken van 5, 10 en 20 eurocent beschikken, die afstorten bij hun bank.
Bij veel banken is het voor particulieren gratis om kleine (of grote) volumes munten af te storten, voor grotere volumes hangt er slechts een heel beperkte kostprijs aan vast. De kost die kan worden aangerekend, is een vergoeding voor de telling, sortering en transport van de munten. Deze kan variëren van nul euro tot enkele euro’s per storting. Raadpleeg (de tarieflijst van) uw bank om het tarief te kennen.
Febelfin, Unizo en Comeos vragen begrip aan consumenten voor deze bijzondere situatie door de oorlog in Oekraïne, en hopen op een snelle meer structurele oplossing.