In 2021 kreeg de bankoverstapdienst Bankswitching ruim 107 000 aanvragen

13 januari 2022 - 3 min leestijd

In 2021 werden er maar liefst  107 462 aanvragen gedaan om via de gratis bankoverstapdienst Bankswitching van bank te veranderen. Dat zijn 35 000 meer aanvragen ten opzichte van 2020. De bankoverstapdienst biedt dan ook aan klanten die voor hun betaal- en spaarrekeningen willen overstappen naar een andere bank, een snelle, makkelijke overstap zonder onderbreking van lopende betaalopdrachten.

 

De groei in het aantal aanvragen is vooral te danken aan het feit dat de bankoverstapdienst eind 2020 verder uitgebreid werd naar spaarrekeningen. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Van alle bankoverstappen, was maar liefst 21% een overstap tussen spaarrekeningen:

Bankoverstap voor zichtrekeningen

 

Bij een bankoverstap hoeft de klant enkel zijn/haar nieuwe bank te contacteren, het aanvraagformulier in te vullen en dit terug te bezorgen. Hierna slaan de oude en nieuwe bank de handen in elkaar om de overstap te regelen. De klant kiest ook zelf de overstapdatum op het formulier (minstens na 10 bankwerkdagen en uiterlijk binnen een maand).

Het grote voordeel is dat de klant niet zelf het nieuwe rekeningnummer hoeft door te geven aan de schuldeisers die met domiciliëring werken en aan zijn/haar terugkerende betalers: de banken regelen dit onderling. De schuldeisers en terugkerende betalers ontvangen via de interbancaire dienst Bankswitching een melding over de overstap.

De betalingstegenpartijen worden gevraagd tijdig het rekeningnummer in hun betalingen bij te werken: zij zijn bij wet verplicht om vanaf de overstapdatum het nieuwe rekeningnummer te gebruiken. Zo kunnen zij ervoor kiezen om meldingen van een bankoverstap via een digitaal kanaal te ontvangen in plaats van standaard via de post. Een digitale melding heeft tal voordelen: het is gemakkelijk, geautomatiseerd en snel. En bovendien krijgt de tegenpartij de melding gemiddeld twee dagen vroeger dan via de post.

 

Bankoverstap voor spaarrekeningen

 

Sinds eind vorig jaar is ook de bankoverstap voor spaarrekeningen mogelijk. Ook bij de bankoverstapdienst voor spaarrekeningen vraagt de klant aan de nieuwe bank om zijn/haar spaarrekening bij de oude bank te vereffenen via de bankoverstapdienst Bankswitching. De nieuwe bank zal deze vereffening rechtstreeks regelen met de vorige bank. Van de uitbreiding van de dienst naar spaarrekeningen wordt duidelijk gebruik gemaakt door de klanten: na amper een jaar maakt dit een vijfde uit van alle bankoverstappen.

De deelnemende banken die momenteel de bankoverstapdienst voor spaarrekeningen aanbieden, zijn AXA Bank Belgium, Bank Van Breda & C°,  Banque CPH, Beobank, BNP Paribas Fortis, bpost bank, CBC Banque, Crelan, Europabank, Fintro, ING Belgium, KBC Bank, NewB, en vdk bank.