​​Digital Payments Barometer 2025​: Belgen kiezen steeds vaker voor digitale betaaloplossingen

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

7 min leestijd

De Digital Payments Barometer 2025, een Ipsos-onderzoek uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline, wijst op een steeds grotere populariteit van digitale betaaloplossingen, waarbij mobiele betalingen, met name via QR-codes, toenemen. Contactloze kaartbetalingen, die inmiddels veelvuldig worden gebruikt, zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de consument. 

 

Digitale betaaloplossingen blijven domineren ten opzichte van cash

 

De voorkeur voor elektronische betalingen blijft groot: 84% van de Belgen verkiest digitale betalingen boven betalingen met cash. In winkels zijn elektronische betalingen – met name kaartbetalingen – de norm geworden en wordt er steeds minder met cash betaald. 

We zien dan ook een algemene daling in het gebruik van contant geld, voornamelijk door een aanzienlijke afname van het gebruik onder volwassenen ouder dan 55 jaar. 

 

Mobiele betalingen in opmars

 

In België blijven mobiele betalingen aan populariteit winnen. In 2025 heeft meer dan één op de twee Belgen (55%) minstens één keer gebruikgemaakt van deze betaalmethode (QR-code, contactloos betalen via mobiele telefoon of verbonden apparaat), waarmee de tendens van de afgelopen jaren wordt voortgezet. De kaap van 50% werd bovendien voor het eerst overschreden. 

Vooral betalen via QR-code wordt steeds populairder: bijna één op de twee Belgen (48%) heeft er al eens gebruik van gemaakt. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar (42%). Bovendien neemt het vertrouwen toe: meer dan één op de twee Belgen (56%) zegt zich vandaag comfortabel te voelen bij het gebruik van deze betaalmethode.  

Ook contactloos betalen via een mobiele telefoon of verbonden apparaat wint aan populariteit, zij het in mindere mate: iets meer dan een kwart van de Belgen zegt hiervan gebruik te hebben gemaakt (28%).

Het gebruik van mobiele betalingen via QR-codes begint af te nemen vanaf de leeftijdsgroep 55+. Contactloos mobiel betalen via een mobiele telefoon of een verbonden apparaat is vooral gangbaar bij de 16- tot 24-jarigen. 

Zoals bijvoorbeeld smartwatches

 

Contactloze kaartbetalingen worden een vaste gewoonte 

 

Contactloze kaartbetalingen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de Belgen.  60 % van de Belgen geeft aan in de afgelopen 7 dagen een contactloze betaling te hebben gedaan. 

Dit succes is te danken aan het feit dat contactloos betalen als een snelle en veilige betaalmethode wordt ervaren. Ruim driekwart van de Belgen (77%) zegt zich vandaag comfortabel te voelen bij deze betaalmethode – een comfortniveau dat door de jaren heen hoog blijft (77% in 2024, 74% in 2023, 73% in 2022). 

Bovendien worden contactloze kaartbetalingen steeds vaker de favoriete betaalmethode van de Belgen, ongeacht hun leeftijd, met uitzondering van 75-plussers, die de voorkeur geven aan het invoeren van de bankkaart in de betaalterminal. 

 

Jongeren blijven het meest aangetrokken door cryptomunten, ondanks een daling

 

Cryptomunten blijven bekend bij het grote publiek, ook al blijft het gebruik ervan beperkt: 16% van de Belgen bezit vandaag crypto's. Dat cijfer is stabiel in vergelijking met de voorgaande jaren. Achter dat stabiel cijfer gaan echter aanzienlijke generatieverschillen schuil. 

Het bezit van cryptomunten is het hoogst onder jongeren van 16-24 jaar (27%) en 25-34 jaar (35%) en neemt geleidelijk af met de leeftijd.

Investeren blijft de belangrijkste motivatie die door de gebruikers wordt genoemd (42%), gevolgd door de wens om ze als betaalmiddel te gebruiken (38%) of interesse in de technologie (38%).  

 

Online aankopen: bankapp wint aan terrein

 

Online aankopen blijven erg populair: bijna 9 op de 10 Belgen (87%) geven aan al eens iets via internet te hebben gekocht. 

In vergelijking met voorgaande jaren beschikken steeds meer Belgen over de app van hun bank of over betaalapps waarmee ze een QR-code kunnen scannen om hun aankopen te betalen. 

 

Digital Payment Day: aandacht voor digitale betalingen... en een leuke prank!

 

Ter gelegenheid van Digital Payment Day, die op 1 juli plaatsvindt, zetten we digitale betalingen in de schijnwerpers in samenwerking met een influencer uit Brussel, Sami2bx. Om dit thema op een originele manier onder de aandacht te brengen, zal hij een ‘prank’ uithalen door met een gek voorwerp te betalen en zo aan te tonen dat digitale betaaloplossingen eenvoudig en van deze tijd zijn. 

Enkele jaren geleden hebben de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline dit initiatief in het leven geroepen om consumenten aan te moedigen om voor digitale betalingen te kiezen. In 2022 viel deze datum ook samen met de inwerkingtreding van de wet die alle handelszaken en vrije beroepen in België verplicht om naast contante betalingen ook minstens één elektronische betaalmethode te aanvaarden. Dankzij deze wet kunnen consumenten in alle winkels betalen met een elektronisch betaalmiddel. 

De cijfers van 2025 bevestigen een betere kennis van deze wetgeving: bijna 7 op de 10 Belgen hebben er al van gehoord. We zien ook dat situaties waarin elektronisch betalen wordt geweigerd, minder vaak voorkomen: in 2025 betrof dit 57 % van de Belgen, tegenover 67 % in 2022. 

Opvallend is dat wanneer elektronisch betalen niet mogelijk is, een aanzienlijk deel van de consumenten zou afzien van de aankoop – in totaal 15 %. 

De huidige trend ligt in lijn met de groeiende vraag naar elektronische betaaloplossingen. Het accepteren van elektronische betalingen wordt de norm, gestimuleerd door consumenten die steeds vlottere en toegankelijkere betaaloplossingen verkiezen. 

 

Over de Digital Payments Barometer 

De Digital Payments Barometer is een compilatie van de resultaten van een onderzoek naar betalingstrends in België door de Vrije Universiteit Brussel. Dit onderzoek werd uitgevoerd binnen het Departement Toegepaste Economie door Professor Dr. Leo Van Hove, hoogleraar monetaire economie, en Professor Dr. Ellen Van Droogenbroeck, docent macro-economie en statistiek. In maart dit jaar werd bij een representatieve steekproef van 1.133 Belgen online en telefonisch gepeild naar hun betaalgewoonten en -voorkeuren. De resultaten werpen een licht op het betaalgedrag van de Belgen en schetsen een beeld van de evolutie van digitale betalingen. De Barometer is één van de initiatieven om die betalingen te stimuleren. Hij werd in 2020 voor het eerst gelanceerd en de eerste resultaten werden gepubliceerd in 2021.