Banken breiden bankoverstapdienst uit naar spaarrekeningen

7 december 2020 - 3 min leestijd

Vanaf heden bieden een aantal Belgische banken de bankoverstapdienst “Bankswitching” ook aan voor spaarrekeningen. Dankzij de bankoverstapdienst kon je reeds met je zichtrekening en betalingen snel, gemakkelijk en gratis overstappen van de ene bank naar de andere. Voor spaarrekeningen was dit nog niet mogelijk, maar vanaf nu komt daar verandering in: de dienst breidt uit naar spaarrekeningen.

Wat is Bankswitching?

 

Banken werken sinds enige tijd met de bankoverstapdienst Bankswitching. Dit houdt in dat, indien particulieren met hun zichtrekeningen en betalingen de overstap willen maken naar een andere bank, dit vlot kan verlopen via deze dienst. Bankswitching is een gratis, snelle en makkelijke service die er bovendien ook voor zorgt dat betalingsopdrachten niet worden onderbroken.

De klant hoeft enkel zijn/haar nieuwe bank te contacteren, het aanvraagformulier in te vullen en dit te bezorgen aan de nieuwe bank. Hierna regelen de oude en nieuwe bank de overstap. De klant kiest ook zelf de overstapdatum op het formulier (minstens na 10 bankwerkdagen en uiterlijk binnen een maand). Het grote voordeel is dat de klant niet zelf het nieuwe rekeningnummer hoeft door te geven aan de schuldeisers die met domiciliëring werken en aan zijn/haar terugkerende betalers: de banken regelen dit onderling. De schuldeisers en terugkerende betalers ontvangen via de interbancaire dienst Bankswitching een melding over de overstap.

Deze banken slaan hierna de handen in elkaar om doorlopende-en memo overschrijvingsopdrachten over te zetten, betaalkaarten bij de vorige bank te schrappen, zichtrekeningen bij de vorige bank af te sluiten, het saldo over te zetten, schuldeisers en terugkerende betalers te informeren over het nieuwe rekeningnummer, en om de klant te informeren over blokkeringen en/of beperkingen actief bij de vorige bank. Na enkele dagen ontvangt de klant een overzicht van die schuldeisers en terugkerende betalers die op de hoogte zijn gebracht.

 

Bankswitching voor spaarrekeningen

 

Vanaf nu bieden een aantal banken deze dienst ook aan voor spaarrekeningen. De klant kan voortaan via de nieuwe bank vragen om zijn/haar vorige spaarrekening bij de oude bank te vereffenen via Bankswitching. De nieuwe bank zal deze vereffening rechtstreeks regelen met de vorige bank. Opgelet: beide banken moeten Bankswitching aanbieden om van deze service gebruik te kunnen maken.

De deelnemende banken die momenteel de bankoverstapdienst voor spaarrekeningen aanbieden, zijn AXA Bank Belgium, bpost bank, Crelan, KBC Bank, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, Europabank, ING Belgium en vdk bank. Extra informatie over de bankoverstapdienst en de deelnemende banken kan hier worden geraadpleegd.