Oekraïense vluchtelingen vinden de weg naar Belgische banken

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

5 min leestijd

Al 23.309 bankrekeningen geopend door Oekraiënse vluchtelingen in België sinds de start van de oorlog

 

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne in februari 2022, werden er 23.309 bankrekeningen bij Belgische banken geopend door Oekraïense vluchtelingen.

 
  • Dit is een verdubbeling van het aantal geopende bankrekeningen door Oekraïense vluchtelingen in enkele weken tijd. 
  • In mei stond de teller op 11.292 geopende bankrekeningen.
  • Dankzij de efficiënte samenwerking tussen Febelfin, de overheid en verschillende organisaties raakte de communicatie en dienstverlening vlot tot bij Oekraïense burgers op de vlucht. 

Heel wat Oekraïense burgers zijn moeten wegtrekken uit hun land en zijn aangekomen als vluchteling in België. Toegang tot een bankrekening is dan ook cruciaal om in de Belgische samenleving te kunnen functioneren. 

 

Banken blijven klaarstaan om vluchtelingen te ondersteunen

 

Sinds het begin van het conflict bieden de Belgische banken Oekraïense vluchtelingen de basisbankdienst aan. Deze basisbankdienst laat toe om een zichtrekening met debetkaart te openen en daarmee basisverrichtingen te kunnen uitvoeren. Ook hebben de vluchtelingen de mogelijkheid om een gewone bankrekening te openen.

Met een bankrekening kan een vluchteling een loon of sociale uitkeringen ontvangen, geld opnemen aan de geldautomaat, betalingen verrichten in winkels, trein- en metrotickets kopen… etc. Dit maakt het gemakkelijker om deel te nemen aan de samenleving.

In totaal zijn er sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne 23.309 bankrekeningen geopend in België door Oekraïense vluchtelingen. Ter vergelijking: in mei stond het aantal geopende bankrekeningen door Oekraïense vluchtelingen op 11.292. Sindsdien zagen we dus een verdubbeling. Meer specifiek werden er 12.888 basisbankrekeningen geopend, goed voor 57% procent van het totale aantal bankrekeningen die werd geopend door Oekraïense vluchtelingen. De andere rekeningen die door Oekraïense burgers werden geopend, betreffen reguliere rekeningen.

Jongerenrekeningen, pakketten, gewone zichtrekeningen,…

 

Omruiling Hryvnia’s door Oekraïense vluchtelingen

 

Sinds 1 juni 2022 hebben Oekraïense vluchtelingen ook de mogelijkheid om hun contante Hryvnia’s te storten op hun rekening bij Belgische banken, en dus omgeruild te zien in euro’s. Met deze regeling wil de Belgische banksector de Oekraïense vluchtelingen tijdens hun verblijf in België ondersteunen.

De Oekraïense grivna, ook wel griv­nya of hryv­nia (Oekraïens: гривня, hryvnia [ˈɦrɪu̯ɲɑ]; Russisch: гривна, grivna [ˈɡrʲivnə]) is de munteenheid van Oekraïne.

Er werden sindsdien 475 transacties uitgevoerd aan de loketten van de banken, goed voor een totaalbedrag van 3.730.900 Hryvnia of 111.931 EUR. Dit komt neer op een gemiddeld bedrag per transactie van 7.855 Hryvnia of 236 EUR. Er kan maximum 10.000 Hryvnia per rekening worden omgewisseld.

Omruilingen aan de loketten van de NBB zijn hier niet bij inbegrepen.

Informatie voor Oekraïense vluchtelingen in verschillende talen

Om vluchtelingen te helpen een beter inzicht te krijgen in de regeling van hun bankzaken in België, verzamelde Febelfin alle concrete en praktische informatie over de basisbankdienst in een folder. Deze is beschikbaar in het Oekraïens, Russisch, Frans, Engels, Nederlands en Duits.

 De folder focust op een aantal veelgestelde vragen zoals: wat is de basisbankdienst, wie kan ervan gebruik maken en welke documenten zijn nodig om de basisbankdienst aan te vragen. Deze folder kan onder meer verkregen worden bij Fedasil en op de informatiewebsite van de overheid.

Ook andere relevante documenten die in het kader van de oorlog in Oekraïne werden opgesteld, zijn in meerdere talen beschikbaar.