Oekraïense grivna kan vanaf 1 juni ingewisseld worden in ons land

Blijf up to date met de laatste maatregelen vanuit de financiële sector

4 min leestijd

Dankzij een akkoord tussen de Nationale Bank van België (NBB) en de National Bank of Ukraine (NBU) kunnen Oekraïense vluchtelingen voortaan in België grivna bankbiljetten omwisselen in euro. Deze service, die mede mogelijk werd gemaakt door de federale overheid, wordt aangeboden aan de loketten van de NBB. Ook de volgende banken hebben hun medewerking toegezegd: Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, CBC, ING, KBC en KBC Brussels.

 

In ons land geregistreerde Oekraïense vluchtelingen kunnen vanaf 1 juni aan de loketten van de Nationale Bank en aan de agentschappen van de betrokken banken grivna bankbiljetten omruilen in euro. Er worden, zoals ook uitdrukkelijk gevraagd in een aanbeveling van de Europese Commissie, per meerderjarige persoon maximaal 10.000 grivna omgewisseld.

De lokale Oekraïense munt. Soms ook wel als ‘hryvnia’ geschreven.

 

Akkoord

 

Het inruilen van grivna bankbiljetten in België is mogelijk gemaakt dankzij onderhandelingen tussen de Nationale Bank van België (NBB) en de National Bank of Ukraine (NBU) die resulteerden in een juridisch akkoord dat onder meer de logistieke modaliteiten en de aan te rekenen wisselkoers vastlegt. De Nationale Bank voert deze opdracht uit op vraag van de Belgische Staat. De NBB kreeg hiervoor het mandaat na een beslissing van de Federale Ministerraad vandaag. Dit akkoord is verder uitgewerkt samen met Febelfin.

België is na Polen één van de eerste Europese lidstaten die aan Oekraïense vluchtelingen aanbiedt om de bankbiljetten van hun land om te wisselen in euro. Verschillende lidstaten hebben evenwel aangekondigd dat ze binnenkort het voorbeeld van Polen en België gaan volgen.

Al van bij het begin van het losbarsten van de oorlog in Oekraïne rees bij Oekraïense vluchtelingen de vraag om hun bankbiljetten om te wisselen in de Europese lidstaten. Dat bleek juridisch noch operationeel eenvoudig. Een regeling op Europees niveau was daardoor bijvoorbeeld niet haalbaar. Enkele EU-lidstaten zochten sindsdien bilateraal naar alternatieven. Intensieve onderhandelingen van de NBB met de NBU en tussen de Belgische federale overheid, de NBB en de banksector maken de service nu mogelijk in ons land.

NBB Directeur Tim Hermans: “We zien het als onze humanitaire plicht ten opzichte van de vluchtelingen om deze service aan te bieden en we zijn dan ook tevreden dat deze dienstverlening dankzij onze inspanningen nu in ons land kan aangeboden worden.”

 

Praktische modaliteiten

 

Enkel biljetten van 100, 200, 500 en 1.000 grivna zullen worden aanvaard.

1. omruiling aan de loketten van de Nationale Bank:

  • Omwisseling van maximaal 10.000 grivna in euro per meerderjarige persoon. Eenmalig
  • Bewijs van vluchtelingenstatuut zal gevraagd worden. Enkel Oekraïense vluchtelingen (erkend of bewijs van aanvraag erkenning) kunnen omruilen. Wie in het bezit is van een Belgische identiteitskaart kan niet omwisselen !
  • Omwisselen is mogelijk elke werkdag tussen 08u45 en 15u30 aan de loketten van de Nationale Bank (De Berlaimontlaan 3, 1000 Brussel)

2. storting op rekening bij Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC en KBC Brussels:

  • Per meerderjarige rekeninghouder kan een maximumbedrag van 10.000 grivna worden gestort op de reeds geopende rekening bij de betrokken bank.
  • De grivna-biljetten worden bij de bank omgerekend naar euro en de tegenwaarde wordt hierna rechtstreeks op de bestaande rekening van de klant gecrediteerd. Er zal dus geen cash omruiling gebeuren aan de loketten van de betrokken banken.
  • De rekening waarop de grivna worden gestort, zal worden gecrediteerd volgens de gebruikelijke interne procedure van de bank.
  • Gelet op het humanitaire karakter zullen er bij de transacties geen kosten of commissies aangerekend worden door de bank.