Dit Charter herneemt in ruime mate de principes van het eerste Charter inzake “Betalingsuitstel hypothecair krediet”. De motivering voor dit tweede Charter is nog steeds dat de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de economie van dit land, onder meer ingevolge de tweede “lockdown”. Dat blijft druk zetten op de financiële situatie van heel wat mensen. Velen onder hen dreigen namelijk hun job te verliezen of hebben een periode minder of zelfs helemaal geen inkomsten. Vaak neemt de afbetaling van het hypothecair krediet een flinke hap uit het gezinsbudget.
De minister van Financiën Vincent Van Peteghem en Febelfin hebben daarom aangekondigd om mensen opnieuw uitstel van betaling van hun hypothecair krediet te verlenen wanneer zij in problemen zouden komen door de coronacrisis. Zo kan er, in het het kader van dit tweede Charter, een nieuw betalingsuitstel van het hypothecair krediet worden toegekend voor maximum drie maanden ingaand vanaf 1 januari 2021. Uiterste datum voor een aanvraag van betalingsuitstel is 21 maart 2021.
Het toegekende uitstel in het kader van het eerste en het tweede Charter kan evenwel samen nooit meer bedragen dan 9 maanden overeenkomstig de verlenging op 2 december 2020 van de EBA guidelines on legislative and non-legislative moratoria. Op basis van de EBA guideline kan alleen betalingsuitstel worden gegeven voor hypothecaire kredieten toegestaan vóór 1 april 2020.
Er zal er een herevaluatie van het moratorium begin maart 2021 gebeuren als de overheid zou beslissen om het systeem van tijdelijke werkloosheid te verlengen.
Het Charter is van toepassing op alle particulieren die voldoen aan de voorwaarden, ongeacht of ze reeds een uitstel of verlenging van uitstel van terugbetaling hebben gekregen op basis van het eerste Charter. De hogervermelde EBA guideline legt wel op dat het toegekende uitstel in het kader van het Eerste en Tweee Charter echter samen nooit meer kan bedragen dan 9 maanden.
In dit Charter wordt dit nieuwe engagement concreet ingevuld.
Wie financieel getroffen is door de coronacrisis kan bij de bank een betalingsuitstel van kapitaal en interest van zijn of haar hypothecair krediet aanvragen. Wij lijsten hier alle details op over dit betalingsuitstel.
Een betalingsuitstel van het hypothecair krediet in het kader van dit Charter gemaakt naar aanleiding van de coronacrisis houdt in dat de kredietnemer gedurende maximaal 3 maanden zijn / haar krediet niet moet betalen. In totaliteit mag het toegekende uitstel in het kader van het eerste en het tweede Charter echter samen nooit meer bedragen dan 9 maanden. Nadat de periode van uitstel is afgelopen, hernemen de gewone betalingen. De looptijd van het krediet wordt maximaal verlengd met de periode van het betalingsuitstel. Met andere woorden: de kredietnemer zal maximaal 3 maanden langer zijn / haar krediet terugbetalen dan oorspronkelijk voorzien.
Betalingsuitstel werkt niet met terugwerkende kracht. Je kan dus enkel betalingsuitstel krijgen voor nog toekomstige maandaflossingen.
De banken rekenen geen dossier- of administratieve kosten aan voor het opnemen van een betalingsuitstel.
Het betalingsuitstel in het kader van de coronamaatregel wordt niet als wanbetaling geregistreerd in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren.
Een betalingsuitstel van het hypothecair krediet kan aangevraagd worden door particulieren die aan elk van deze 4 voorwaarden voldoen
Wat verstaan we onder netto gezinsmaandinkomen?
Wie voldoet aan alle voorwaarden, kan een betalingsuitstel aanvragen via een Verklaring op eer.
Het betalingsuitstel geldt zowel voor het kapitaalgedeelte als voor de interesten. Wanneer de periode van het uitstel achter de rug is, hernemen de gewone betalingen.
In de praktijk: wie denkt aan de voorwaarden te voldoen om een betalingsuitstel te kunnen aanvragen, wordt gevraagd zijn of haar bank te contacteren.
Dat kan enkel op afspraak of via de beschikbare digitale kanalen van de bank (e-mail, chat, mobiele app,…) en via telefoon.
De bank zal enkele bewijsstukken opvragen om de aanvraag te kunnen opstarten. Dat kan bijvoorbeeld een attest van werkloosheid zijn of een verklaring op eer dat de inkomsten sterk gedaald zijn.