3 min Reading time
Febelfin is verheugd dat de onderhandelende partijen, na een onderhandelingsperiode van 7 maanden, finaal een akkoord hebben bereikt en dat de nieuwe regering is gevormd. De hervormingen die deze nieuwe regering voorstelt zijn broodnodig voor de toekomst van ons land en het welvaren van de burgers.
We juichen enerzijds het regeerakkoord toe, maar zijn tegelijkertijd wel zeer bezorgd over sommige van de maatregelen die de financiële sector en bijgevolg ook de Belgische economie aanzienlijk zullen raken, zoals de aangekondigde verhoging van de bankentaksen. We begrijpen dat in tijden van budgettaire noodzaak iedereen moet bijdragen, en ook de banken zijn net zoals vandaag bereid hun "fair share" te betalen. Maar sommige maatregelen in het regeerakkoord gaan wel erg ver, zijn overproportioneel en zijn tegenstrijdig met de visie van de nieuwe regering om de belastingdruk voor bedrijven niet verder te verhogen. Bovendien doen ze afbreuk aan de doelstellingen van de nieuwe Europese Commissie inzake concurrentiekracht en noodzakelijke economische investeringen.
Banken in België betalen vandaag al een aanzienlijk bedrag aan deposito-garantiebijdragen, tot 1,8% van de gedekte spaargelden, wat veel hoger is dan in andere Europese landen. Deze bijdragen zijn bedoeld om de consument te beschermen. De nieuwe regering wil deze inkomsten vanaf 2026 vereeuwigen door ze om te zetten in een nieuwe belasting, wat zou resulteren in een substantiële verhoging van de bankentaks. Dit vormt een extra belasting op spaardeposito’s en het traditionele retailbankieren, wat uiteindelijk de slagkracht van de banken vermindert om de Belgische economie te ondersteunen en de nodige investeringen te financieren.
Ook de andere voorstellen in het regeerakkoord, zoals deze die betrekking hebben op de spaar- en beleggingsfiscaliteit, de strijd tegen fraude en het mogelijk ingrijpen in de vrije marktwerking door het beperken van bepaalde kosten zullen we grondig moeten analyseren.
Febelfin roept op tot een evenwichtige benadering die de competitiviteit van onze Belgische banken bewaakt en de financiële sector in staat stelt haar essentiële rol in de samenleving te blijven vervullen. Een sterke, gezonde en weerbare sector is cruciaal voor investeringen, innovatie en werkgelegenheid voor onze Belgische economie. We kijken er dan ook naar uit om hierover in constructieve dialoog te gaan met de nieuwe minister van Financiën en onze andere stakeholders.
We reiken graag de hand als financiële sector om als partner van de nieuwe regering duurzame economische groei en innovatie in België te bevorderen. Meer dan ooit moeten de publieke en private sector samenwerken om een duurzame toekomst te garanderen. We staan als financiële sector klaar om op een proactieve en transparante manier samen te werken aan de noodzakelijke hervormingen en beleidsmaatregelen die in deze legislatuur zullen moeten genomen worden. Wij kijken uit naar een open en constructief overleg met de nieuwe beleidsmakers.